Programajánló

A művészet és politika - Tudományos konferencia Zalaegerszegen

Művészet és politika 1541-1849 címmel tartanak tudományos konferenciát szeptember 16-án Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

2015.09.13 00:30MTI

A művészet és a politika kapcsolatrendszere végtelen lehetőséget nyújt az elemzésre - mondta Kostyál László, a múzeum igazgatóhelyettese csütörtökön, a konferencia programjait ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.

A rendezvény egy tavalyi nagysikerű szimpózium folytatása. A múlt évi esemény tematikája a XX. századhoz, ezen belül a zalai származású Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) művészetéhez kapcsolódott - emlékeztetett a művészettörténész.

Az 1541-től 1849-ig tartó korszak jellemzőit, a művészet és a politika kapcsolatát tíz előadás keretében tárgyalják a konferencián. A meghívott előadók képző- és építőművészeti, valamint irodalmi témakörben tartanak előadást.

Kelényi György, az ELTE tanára a budai Vár építészetéről beszél majd. A az épület szimbolikus tartalommal is bír: olyan időszakban - a török háborúk idején - építették, amikor az uralkodó nem sokat tartózkodott Budán. A vár a barokk kori magyar építészet egyik mintaképévé vált, jelképes és politikai reprezentációs szerepe van" - magyarázta Kostyál László.

Zsámbéky Mónika, a szombathelyi Savaria képtár főmuzeológusa Szily János püspök egyházi és kultúrpolitikai küzdelmeiről beszél. Kerny Terézia, az MTA tudományos munkatársa Szent László XVII. századi reprezentációjának egyik érdekes példájáról, a vízfakasztás jelenetéről tart előadást - említett néhány példát Kostyál László. Hozzáfűzte, saját előadásában Szentkép vagy hivatalos propaganda? címmel a Szent István koronafelajánlását érintő gondolatkörről beszél majd.

A konferencia második részében irodalmi előadások hangzanak el - ismertette Szemes Péter irodalomtörténész. Meghatározó, zalai kötődésű alkotókat is bemutatnak, köztük Zrínyi Miklóst, akinek életműve Csáktornyához, a történeti Zala vármegyéhez kapcsolódik. Ismertetik Pálóczi Horváth Ádám munkásságát, Orczyi Lőrincz életművét is. A továbbiakban A politikus Kazinczy Ferenc címmel hangzik el előadás, egy másik téma pedig Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné című komédiája lesz - sorolta Szemes Péter.

A konferencia a tervek szerint a következő évben folytatódik, a kezdeményezést sorozottá bővítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.