Október 18-ig látható

Megnyílt Józsa Judit nemzeti örökséget feldolgozó tárlatának második része

Megnyílt Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar Örökség II. című tárlata, amely a 2012 őszén bemutatott, a magyar nemzeti örökséget feldolgozó tematikus kiállítás folytatásaként látható október 18-ig a Józsa Judit Galériában.

2015.08.20 00:30MTI
MTI/Bruzák Noémi

"Judit tradíciót folytat, hiszen szülei Erdélyben igen jó nevű keramikus művészek, de nem másol, hanem valami egészen újat tudott létrehozni" - méltatta a szobrász művészetét Jókai Anna, a kiállítás megnyitóján kedden, Budapesten.

Hozzátette: Józsa Judit talált valamit, ami Európa-szerte is újdonság ebben a műfajban, azt, hogy felhasználja és "gyökeret képez" a nyárfából és ehhez illeszti hozzá a műalkotást, amely technikailag is újszerűnek számít.

A Magyar Örökség II. című tárlatban a kompozíciók a kortárs európai és magyar művészetben is egyedülállók: a terrakotta, vagyis az archaikusan patinázott, valamint színes mázas égetett agyag, szerves részként épül bele a különböző fák gyökerei közé. "Ez nem véletlen, hiszen vallom: magyar örökségünk, történelmünk, hagyományaink, kultúránk és erényeink ismerete és szeretete nélkül olyanok vagyunk, mint egy fa, gyökerek nélkül" - mondta Józsa Judit.

A Magyar Örökség I. című tárlat erénydomborművei csomoros nyárfa lapokra készültek, ezekben a művész a népművészet motívumaira támaszkodva sajátos magyar ikonográfiát álmodott meg és tett kézzelfoghatóvá. A most nyílt kiállításon már megjelennek az igazi gyökerek, a hol különleges, hol erős fatörzsek, amelyek mindig más hangsúlyt kapva, de mindig fontos szimbólumértékkel bírnak. A kompozíciók méreteikben változatosak, a kisplasztikai méretek mellett megjelennek a nagykompozíciók is.

A kiállítás középpontjában a Magyar lélek szobor áll, de emléket állított a művész többek között a rovásírásnak, a Szent Koronának, a néphagyományoknak, a népmesének, a magyar néptáncnak, a családnak, valamint az épített magyar örökség két emblematikus képviselőjének, Kós Károlynak és Makovecz Imrének is.

A kiállításon augusztus 20-án, valamint minden vasárnap két időpontban a szobrász maga tart tárlatvezetést.

MTI/Bruzák Noémi


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.