Programajánló

Kezdődik az Örökség Világzenei Fesztivál Szolnokon

Szerdán kezdődik és négy napon át tart a huszadik Örökség Világzenei Fesztivál Szolnokon, kilenc külföldi résztvevő és tizenegy hazai formáció lép fel a Tiszai hajósok terén felállított két színpadon.

2015.08.19 06:30MTI

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) az esemény előtt tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: példás összefogás és együttműködés eredményeként rendezhető meg a város által is támogatott fesztivál Szolnokon, a világ számos részéről érkező fellépők minőségi produkcióira méltán büszkék immár két évtizede. Az elsőként a millennium évében, 1996-ban megrendezett fesztiválnak tavaly tízezer nézője volt, az elmúlt húsz esztendőben pedig több mint kettőszázan léptek fel mintegy ötvenezer néző előtt - számolt be az eredményekről.

Hozzátette: a fesztivál egyben tehetséggondozás is, hiszen a szervezők mindig is törekedtek arra, hogy lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra a szolnoki fiatal tehetséges zenészek, zenekarok számára. Szólt arról, hogy számos, később ismertté vált együttes, tehetséges fiatal - például a Ghymes, Lajkó Félix - ezen a fesztiválon mutatkozott be először a nagyközönségnek.

Pap Béla, a fesztivál főszervezője a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy kiemelkedően jónak tartja a hazai zenei oktatást, hiszen az óvodától a fiatal felnőttkorig végigkíséri a gyerekek életét a magyar és az itt élő kisebbségek népzenéjének az ismerete. A világzenei műfajban nagy népszerűségnek örvend az a tendencia, hogy a fiatalok nagyszüleik, dédszüleik zenei örökségét a saját képükre formálják, új zenei környezetbe helyezik, ezáltal sokkal hitelesebben tolmácsolják azt korosztályuk számára, egyben felkeltik kortársaik érdeklődését. Hozzátette: a zenekarok többsége a szolnoki Kárpát-medence kenyere Szent István-napi programján is fellép.

A nyitó napon a szolnoki Anyám és Nyulam zenekar lép fel vendégeivel, a szolnoki Illés Annával és az erdélyi Berena zenekarral. A Prágából érkező Tomás Reindl egyszemélyes zenekarként, a lengyel Illegal Boys pedig utcazenei produkcióval szórakoztatja a közönséget. A tököli Kolo együttes szerb-balkáni ritmusokkal teszi teljessé az estét.

Az augusztus 20-i ünnepen több fiatal együttes is bemutatkozik: a Szimbola, a Bitang, valamint a több ismert zenészt is soraiban tudó, ám egészen friss formáció, a Holddalanap. A tűzijáték után a Cimbaliband következik, majd a Kárikittyom Anticeleb Orchestra lép fel. A legkisebbeket hangszersimogató, babaringató sarok és kézműves foglalkozás várja, valamint Kovács Gábor gyermekeknek szóló műsora.

A fesztivál harmadik napján Szlovákiából érkezik a népes Buchajtramka együttes, valamint az a lengyel Czeremszyna, amelynek hatalmas basszus-balalajkán játszó tagját évekig emlegette a közönség 2010-es szolnoki fellépése után. A "morvaországi Ghymes", azaz Tomás Kocko és zenekara új és vérpezsdítő műsorral érkezik a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló augusztus 21-i programnapra. Fellép továbbá a Fakutya együttes és a kanadai Lemon Bucket Orchestra is.

A fesztivál zárónapján Curtis Eller és utazó amerikai cirkusza hallható. A bendzsót virtuozitással megszólaltató amerikai zenész Szolnokon mutatkozik be először a magyar közönségnek. Fellép Valeri Dimcsev tamburaművész Shaman Triója Bulgáriából, a Dúhové Eminencie Szlovákiából, valamint a hazai MásKÉP együttes. Délután az Európai Hagyományos Gyermek Népi és Sportjáték Fesztivál bemutatói láthatók a Tiszai Hajósok terén.

A fesztivált Szolnok Megyei Jogú Város, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja. Részletes program a http://festival.altpop.hu oldalon található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.