Sziget

Dotan: már nincs lámpalázam, használtak a lakáskoncertek

Elmúlt a színpadtól való félelmem, korábbi kemény lámpalázam egy lakáskoncert-sorozatnak köszönhetően: különböző otthonok nappalijában léptem fel - mondta Dotan, Hollandia jelenlegi egyik legnépszerűbb előadója pénteki Sziget-fesztiválos koncertje után

2015.08.14 21:43MTI

A 28 éves tehetséges dalszerző-énekes (teljes neve: Dotan Harpenau) zenekarával rendesen megénekeltette az A38 sátor többezres közönségét és néhány új dalt is bemutatott.

"Nyilvánvaló, hogy a dalaimra a közönség másként reagál egy intim környezetben, amilyen egy lakás nappalija, mint egy fesztiválközönség. Mindkettőt szeretem, de ezek az akusztikus koncertek másfél éve véget értek, és most nagyszerű érzés volt megtapasztalni a Sziget közönségének lelkes visszajelzését" - fejtette ki Dotan.

A slágeres rockzenét játszó holland zenész első albuma, a Dream Parade 2011-ben jelent meg, ezt követően azonban problémák jelentkeztek Dotannál: nehezen viselte a rá nehezedő nyomást és nagyon komoly lámpaláz alakult ki nála.

"Pánikroham tört rám, ha színpadra kellett lépnem. A pontos okát nem tudom, de valószínűleg nem voltam kellően felkészülve a zeneipar mókuskerekére, és megijedtem attól, hogy sok ember előtt kell zenélnem. Orvoshoz nem mentem, de kitaláltam, hogy segíthet, ha egy ideig kicsi közönség előtt játszom. Nagyon hatásos volt a terápia, mára minden lámpalázam megszűnt" - idézte fel.

A sorozat Dotan amszterdami lakásának nappalijában kezdődött, de aztán teljesen idegenekhez is elment játszani, még kastélyokba és farmokra is, miután a Facebookon megkérte az embereket, hívják el őt magukhoz. Több mint száz ilyen szólókoncertje volt Hollandia-szerte. "Nem volt zenekar, erősítő, csak a közönség, én és a zene. Számomra nem marketingről volt szó, de a nappalikoncertek a problémamentes zenészek számára a rajongótábor növelését is szolgálhatják" - mondta.

MTI Balogh Zoltán

>A koncertsorozat eredménye a tavaly megjelent 7 Layers című album lett, amely vezette a holland lemezlistát. Az anyagon érződik az intimitás, sok az akusztikus elem, három szám is foglalkozik a vízzel, illetve a tengerrel. "A tenger hangja számomra a legnagyobb varázsok egyike, a felvételek többsége is tengerparti stúdiókban zajlott több városban, Hollandia mellett például Los Angelesben, Norvégiában és Izraelben is. Ezúttal én voltam valamennyi szám producere".

Dotan számára december 21. visszatérő dátum: ezen a napon adta két évvel ezelőtt utolsó lakáskoncertjét, tavaly ekkor lépett fel a legendás amszterdami Paradisóban, idén pedig egy még nagyobb helyen, a Ziggo Dome-ban játszik aznap - a jegyek már elfogytak.

"Jövőre még több fesztiválon fogok fellépni Európában és remélhetőleg Amerikában is. 2016-ban tervezem kiadni következő albumomat" - mondta végül Dotan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.