Sztornó program

A termek 60 százaléka zárva van a legnagyobb brit képtárban sztrájk miatt

A termek 60 százaléka zárva van a legnagyobb brit képtárban a dolgozók sztrájkja miatt Londonban, így turisták tömege nem láthatja Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velázquez, Rembrandt vagy éppen Vermeer műveit.

2015.08.13 16:08MTI

Az évi mintegy hatmillió látogatót fogadó National Gallery az alkalmazottak kedden kezdődött határozatlan idejű sztrájkja miatt lezárta a 17. századi gyűjteményét bemutató összes termet, a 18-20. század festészetét bemutató helyiségek többségét és a 13-15. századi művészetnek szentelt termek harmadát.

Kedden még a helyiségek 70 százaléka volt zárva, a kiszervezések és a hosszabb munkaidő ellen tiltakozó dolgozók egy része azonban szerdán újra felvette a munkát, így több termet megnyitottak az időszaki kiállításoktól eltekintve ingyenesen látogatható múzeumban.

Az intézmény állami támogatása 2011 óta folyamatosan csökken, a vezetés meghosszabbított nyitva tartással próbál több bevételhez jutni. Ehhez viszont további munkaerőre van szüksége, a meglévő alkalmazottak szerződése ugyanis kimondja, hogy este fél hét után nem kötelezhetők munkára, csak önként vállalhatnak túlórát. A szerződésben foglaltak miatt a múzeum nagysikerű 2012-es Leonardo-kiállítása ezért nem tudta meghosszabbított nyitva tartással fogadni a látogatókat.

A dolgozókat képviselő szakszervezet szerint a szolgáltatások kiszervezése nem változtat ezen, és az, hogy új, külsős embereket vesznek fel, azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az intézménynek kevésbé képzett és elkötelezett személyzete lesz.

A Trafalgar téren lévő National Gallery a látogatószám alapján a világ legsikeresebb múzeumai közé tartozik, és a British Múzeum mögött a második legnépszerűbb a szigetországban. A dolgozók és a vezetés közötti vita azonban egyre nagyobbá válik, és idén egyszer már volt sztrájk: a dolgozók februárban tartottak munkabeszüntetést a kiszervezések miatt.

A galéria vezetése azt hangoztatja, hogy az átalakítások miatt egyetlen alkalmazott sem fogja elveszíteni munkáját, és a fizetése sem fog csökkenni senkinek. A múzeumnak az a mintegy háromszáz dolgozója, akiknek az átszervezés következtében a jövőben már nem a National Gallery, hanem a Securitas lesz a munkáltatója, viszont épp az ellenkezőjétől tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.