Egy régi kolostorban

A kolumbiai Cartagenában helyezik el Gabriel García Márquez hamvait

Mexikóból egy kolumbiai nagyvárosba, Cartagenába szállítják át a tavaly elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas író hamvait, és egy régi kolostorban helyezik el egy állandó kiállítás keretében.

2015.08.12 12:23MTI

A család és a hatóságok közötti megállapodás eredményeképpen a hamvak így abba a kolumbiai kikötővárosba kerülhetnek, ahol a világhírű szerző megkezdte írói pályáját.

Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött Cartagenába, újságíróként helyezkedett el az El Universal helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait.

A Cartagena de Indiasnak is nevezett, 16. században alapított gyarmati városban játszódik egyik leghíresebb regénye, a Szerelem a kolera idején.

Az író családja még mindig fenntart a városban egy tengerre néző házat, és máig működik az az alapítvány is, amelyet Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére.

"Ezek az első cartagenai évek transzcendens pillanatot alkottak a fiatal író életében. Cartagena a hatalmas karibi térség középpontjában fekszik, amely oly szoros kapcsolatban állt az életével, a tapasztalataival és a munkájával" - mondta Plinio Apuleyo Mendoza kolumbiai író, Márquez egykori meghitt barátja az AP hírügynökségnek.

Sokan váltig úgy vélekedtek, hogy az író földi maradványai Mexikóban maradnak, ahol évtizedeken át élt, és ahol tavaly áprilisban eltemették, amikor 87 éves korában elhunyt.A kedden bejelentett döntés értelmében a hamvak egy, a Cartagenai Egyetemhez tartozó, gyarmatosítás korabeli, a történelmi belvárosban álló kolostorba kerülnek.

A Claustro La Merced központi udvarán kapnak helyet, egy decemberben nyíló állandó tárlat részét képezik, amelyen többek között kiállítják Kate Murray brit művésznek, Márquez barátjának az íróról készített bronz mellszobrát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.