Programajánló

Szabó Klára Petra jégvirágjaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíját elnyerő Szabó Klára Petra képzőművész alkotásaiból nyílik Jégvirágok címmel beszámoló kiállítás szeptemberben a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

2015.08.12 04:27MTI

A fiatal művész az MTI-nek elmondta, két évvel ezelőtt, amikor egy ösztöndíjnak köszönhetően Dél-Koreába utazott, fedezte föl, hogy a Távol-Keleten a jégvirágok mások, mint itthon. Sokat kísérletezett azon, hogy tus segítségével miként lehetne papíron rögzíteni a különleges látványt.

Magyarországra hazatérve tovább folytatta ezt a munkát, amelyre részben a Rudnay-ösztöndíj adott lehetőséget azzal, hogy alapanyagokat tudott vásárolni. Észrevette, hogy különböző módon kristályosodik az esővíz, a mártélyi Tisza-holtág vize, a csapvíz vagy a vásárhelyi termálvíz.

A Tornyai-múzeumban a Dél-Koreában és az alföldi városban mínusz 9 fokon készült képekből láthat válogatást a közönség szeptember közepétől.

A tárlathoz jótékonysági akció is kapcsolódik. A hódmezővásárhelyi önkormányzat május végén döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi Kárpátalján, a 3400 lakosú Mezővári községben, a várhatóan százmillió forintos beruházás érdekében pedig adománygyűjtést indítanak. Szabó Klára Petra az egyik kiállított művét felajánlotta, a képért befolyó teljes összeget az óvodaépítésre fordítják.

A hódmezővásárhelyi festő előbb reklámgrafikusi végzettséget szerzett, majd Sopronban formatervező szakon diplomázott. Az MTI-nek korábban elmondta, már egyetemi évei alatt eldöntötte, hogy az alkalmazott művészet helyett a képzőművészetet választja. A festő szerint "könnyebb úgy alkotni, ha nem bírálják felül az ember munkáját". Főként sorozatként készülő alkotásai, naplószerűen, saját élményekből születnek. "Egyetlen képbe nagyon nehéz belesűríteni mondanivalómat" - árulta el.

Szabó Klára Petra sokat utazik, és minden ország új inspirációval szolgál számára. Gyermekkori álma volt eljutni a Távol-Keletre, az elmúlt években járt Japánban és Dél-Koreában is, ahol jó szakmai kapcsolatokat alakított ki. Szeptembertől egy három hónapos rezidenciaprogram keretében újra Dél-Koreában dolgozik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.