Elhallgatott titkok?

Országos pályázatot hirdettek a kuláküldözések dokumentálására

A kuláküldözést és a téeszesítést átéltek emlékeinek dokumentálására hirdetett országos pályázatot Nagykőrös.

2015.07.10 23:30MTI

Czira Szabolcs, a település polgármestere az MTI-nek arról számolt be, hogy középiskolásoktól várnak olyan hiteles riportokat, amelyeket az érintettekkel folytatott beszélgetések alapján készítenek. Ezzel segítik a történészek, levéltárosok kutatásait. Szavai szerint az "utolsó órában vagyunk", hogy akik átélték a történteket, beszámolhassanak emlékeikről.

Mint mondta, polgármesterként ma is azt tapasztalja, hogy a 90-95 éves emberek nehezen nyílnak meg a kérdésben, megfélemlítették őket és nem mernek őszintén beszélni. Vannak olyan generációk - folytatta -, akiknek az életét tették tönkre, rásütötték az úgynevezett kulákbélyeget, nem mehettek továbbtanulni vagy dolgozni oda, ahová akartak.

A polgármester kitért arra, hogy Nagykőrös kötelességének érzi, hogy segítse a hiteles feltárást. Ezt azzal indokolta, hogy a 4000 listázott Pest megyei kulák közül mintegy ezren a településen éltek, ők építették fel a várost.

Az 1950-es évek kuláküldözése, illetve az 1959-1961 közötti kollektivizálás témájában nyújthatók be írásbeli munkák 2016. március 15-ig.

A "Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titkai" mottót viselő pályázat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hódmezővásárhely érintettsége miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is mellé állt - mondta Czira Szabolcs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.