Miniszterelnökség

Védett lesz a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép is

A Miniszterelnökség a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben kezdeményezi Munkácsy Mihály Krisztis Pilátus előtt című festményének védési eljárását.

2015.06.16 07:15MTI
Wikipédia/Hello world

"Az újabb védési eljárással a kormány megerősíti azt a korábbi szándékát, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotásai magyar érdekkörben maradjanak" - olvasható a Miniszterelnökség hétfői közleményében.

Emlékeztettek: a Miniszterelnökség egy héttel ezelőtt kérte a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodáját a Munkácsy-trilógiához tartozó Golgota című festmény védési eljárásának elindítására. Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik.

Mint írták, a védési eljárás során előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága vitatja meg a védés ügyét, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot, amelyet a műalkotás tulajdonosa bíróságon megtámadhat.

Idén februárban jelentették be, hogy a magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.