Nagy szabadságlevél

Születésének helyszínén emlékeztek a Magna Cartára a 800. évfordulón

Szentesítésének helyszínén emlékeztek meg hétfőn az alkotmányos alapjogok és a törvény előtti egyenlőség megalapozójának tekintett okmány, a Magna Carta születésének 800. évfordulójáról.

2015.06.15 18:32MTI

Az ünnepi rendezvényen jelen volt II. Erzsébet királynő és David Cameron miniszterelnök is. János király a dokumentumot - sok későbbi képzőművészeti alkotás ábrázolásával ellentétben - nem aláírta, hanem pecsétjével látta el 1215. június 15-én, a Londontól nyugatra fekvő Runnymede mezején, a legősibb, ma is uralkodói rezidenciaként működő királyi kastély, Windsor közelében.

A király - akit a brit történetírás az angol-brit monarchia legelvetemültebb uralkodói között tart számon - és az önkényeskedései ellen fellázadt bárók megállapodása rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy maga a király sem áll a törvények fellett. A dokumentum egyik leghíresebb passzusa rögzíti, hogy szabad embert csak vele egyező státuszúak törvényes ítélkezése alapján lehet megfosztani szabadságától, és javait is csak így lehet lefoglalni.

A Magna Carta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták vagy átírták az évszázadok során, öttucatnyi passzusából ma már csak három lelhető fel a brit törvénykönyvekben, ráadásul középkori latin nyelven íródott, amelyet a zömmel angolajkú alattvalók közül akkoriban nagyon kevesen beszéltek, csakúgy, mint a korabeli uralkodó osztály első nyelvének számító franciát.

A dokumentum mégis a máig íratlan brit alkotmányosság első számú hivatkozási alapja lett, és nagy hatással volt jóval később kelt történelmi dokumentumokra, köztük az Egyesült Államok alkotmányára is.

Forrás: Wikipedia, British Library

David Starkey, az egyik legelismertebb kortárs brit történész professzor a hétfői megemlékezés helyszínén a BBC-nek kijelentette: a Magna Carta a modern brit politika kezdete, márpedig a politika egyetlen alternatívája a polgárháború. A világot a Magna Carta tanította meg a békés konfliktusrendezésre - tette hozzá.

Runnymede mezején egy különleges szoborcsoportot is felállítottak. Hew Locke alkotása - amelyet Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a brit trón majdani várományosa avatott fel - tizenkét bronzszékből áll, jelképezve az angolszász igazságszolgáltatás alapintézményének tekintett és laikus ellenőrzésére hivatott tizenkét tagú esküdtszéket. A Magna Carta az esküdtszéki eljáráshoz fűződő jogot is rögzítette 39. passzusában.

Locke az "Esküdtek" címet viselő mű avatása után kijelentette: a székekre bárki leülhet, sőt ő szeretné is, ha minél többen felkeresnék az alkotást, leülnének, és vitáznának az igazságszolgáltatásról.

David Cameron a hétfői megemlékezésen kijelentette, hogy az emberi jogok eszméje Nagy-Britanniában, ennek az eszmének a szülőhazájában is nem egyszer torzult vagy leértékelődött. Éppen ezért a jelenlegi nemzedék feladata az emberi jogi eszme megítélésének helyreállítása, és annak garantálása, hogy ez az eszmerendszer a törvényalkotás és a jogszolgáltatás alappillére legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.