Lakiteleki Népfőiskola

Mádl Dalma és Punk M. Gemma apátnő Mindszenty-emlékérmet kapott

Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye és Punk M. Gemma, a Regina Mundi Ciszterci Nővérek Apátság apátnője Mindszenty-emlékérmet vehetett át pénteken a Lakiteleki Népfőiskolán.

2015.06.12 18:31MTI

Az elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át, aki hangsúlyozta, hogy egy világi és egy egyházi személyiség kapja a kitüntetést, aki tevékenységét Mindszenty hercegprímás szellemében végzi.

Mádl Dalma laudációját Lezsák Sándor tartotta, aki kiemelte: a volt köztársasági elnök özvegye mindig kereste a lehetőséget, hogy "segítsen, hogy erősítse katolikus hitünket". "A megmaradt kevésből újra kell építeni a hazát", idézte Mindszenty József szavait, hozzátéve: a kitüntetett is sokat tett azért, hogy ez a haza ismét épüljön. Mádl Dalmát a "nemzet nagyasszonyának" nevezte, aki, akárcsak Mindszenty József, azt is vallja, hogy az utódoknak "elsősorban a családban kell mintaképre lelniük".

Punk M. Gemma laudációját Horváth Béla egykori országgyűlési képviselő, a Mindszenty Társaság tagja tartotta. Hangsúlyozta: a Zircen született apátnő, Mindszenty József kortársaként, a hercegprímás útmutatása alapján a diktatúra évei alatt is megtartotta hitét, és társaival a rendszerváltás után ismét felvirágoztatta a Regina Mundi Ciszterci Nővérek Apátságot.

Horváth Béla felidézte: az apátságot 1945-ben alapították, de rövid működése után a kommunista diktatúra betiltotta. "Ma már az érdi Regina Mundi Ciszteri Nővérek Apátság nemzetközi központ" - fűzte hozzá.

Az ünnepség előtt Beer Miklós megyéspüspök celebrált szentmisét, az Áldás Népesség a Kárpát-medencében című háromnapos konferencia résztvevőinek.

A konferencia vezetője, Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet (ERGO) elnöke elmondta, hogy a családtervezés, a várandósság, a szülés és a szoptatás lesz a témája a rendezvénynek, amelyen a családok gyermekeikkel együtt vesznek részt. Hangsúlyozta: a jövő a családokon áll vagy bukik, "ha lesznek gyermekeink, akkor a magyar nemzet megmarad".

A rendezvényre a Kárpát-medence határon belüli és határon túli területeiről is érkeztek résztvevők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.