Babits festményeken

Babits sokszínűségét adja vissza a szekszárdi festészeti triennále

Még egy hónapig látható az V. Szekszárdi Festészeti Triennále, amellyel a Babits-év részeként a költő életműve előtt tiszteleg a szervező Magyar Festők Társasága (MFT).

2008.10.04 08:31MTI

Az MFT ötödik alkalommal mutatkozik be a Művészetek Házában, ezúttal rendhagyó módon irodalmi vonatkozású kiállításon. Babits Mihály születésének 125. évfordulója alkalmából a legnagyobb létszámú hazai képzőművészeti társaság 64 alkotója 79, változatos stílusban és technikával készült művel jelentkezik. 

Mint Kováts Albert, a társaság elnöke felhívta a figyelmet, a festők érzékenyen reagáltak a témára, rengeteg idéznivalót találtak Babitstól, és egyáltalán nem illusztratív módon, hanem képzőművészeti nyelvre áttéve fogalmazták meg üzenetüket. 

A kiállított művek közül több is közvetlenül utal ismertebb Babits-művekre, a Jónás könyvére, a Levelek Iris koszorújából vagy a Danaidák című kötet verseire. Babits mellett a nemrég elhunyt festőművész, El Kazovszkij emléke előtt tiszteleg Erdélyi Eta A cethal gyomrában című alkotása. 

Szabó Noémi művészettörténész az MTI-nek úgy fogalmazott: nem Babits-parafrázisokkal találkozhat a közönség, a festők a saját stiláris jegyeiket megtartva egy alkotás erejéig adóztak a költő emlékének. 

A triennálén látható alkotások többségében hagyományos olajfestmények, akvarellek, grafikák, mellettük síkplasztikák, kollázsok és nagyméretű, kifeszített, úgynevezett szabadvásznak is szerepelnek a kiállításon. 

A triennálén az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíját Wágner János Hellász című munkája kapta, megosztott díjait nyert Budaházi Tibor Kettős kép és Szécsi Katalin Triptichon című alkotásával.
 
Szekszárd és a Babits Emlékbizottság díját Stefanovits Péter Babits-torony című művének ítélték, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány díját pedig Benes József érdemelte ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.