Ingyenesen!

Gyermeknap: kulturális és oktató programok Budapesten

Ingyenes kulturális és oktató programokkal, többek között koncertekkel, színházi előadásokkal és tűzoltólaktanya látogatással várják az érdeklődőket Budapest több helyszínén vasárnap, a nemzetközi gyermeknapon.

2015.05.30 06:30MTI

Idén huszonötödik alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a fővárosi önkormányzat kétnapos gyermeknapi programját a Városligetben. Szombaton és vasárnap ingyenes kulturális és oktatóprogramokkal, többek között koncertekkel, lovasterápia-bemutatóval, focikupával és vetélkedőkkel szórakoztatják a gyerekeket. Az NGYSZ gyermekszínpadán fellép mások mellett a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata, a Kolompos és a Réparetekmogyoró együttes, a kisszínpadon a Budapesti Operettszínház művészei, a Magyar Honvédség katonazenekarai és az Aranyszamár Színház ad műsort.

A gyerekek részt vehetnek ingyenes fogászati szűrésen, elsajátíthatják a KRESZ szabályait és a biztonságos internethasználatról is hallhatnak. Számos nagykövetség, kulturális intézet bemutatja országa hagyományait, a nagykövetségek színpadán többek közt a német Lochberg Regionális Tánccsoport és a chilei Cuecas néptánccsoport ad műsort.

A Várkert Bazár rendezvényének középpontjában Csók István művészete áll, így a gyerekeket már délelőtt kézműves foglalkozásokkal várják, délután megtekinthetik A szegény ember és a róka című bábjátékot, a nyomozós játékok kedvelői pedig a Kiderül a végén? című programon vehetnek részt. Az Északi Palotában egész nap ingyenes családi tárlatvezetések lesznek a Csók István-kiállításon, amelyre a tarlatvezetes@varkertbazar.hu e-mail címen kell előzetesen regisztrálni.

A budapesti Nemzeti Színház ingyenesen látogatható programjai között szerepel a Tatabányai Jászai Mari Színház, a Magyar Népmese Színház előadása, Kakasy Dóra - a legutóbbi Versünnep Fesztivál fődíjasa - fellépése és a Hoppál Mihály Band koncertje. A gyerekek színházi társasjátékkal játszhatnak, sárkányt készíthetnek és jelmezeket próbálhatnak fel, az eseményen bemutatkozik a Magyar Cserkész Szövetség.

A 18 évesnél fiatalabbak vasárnap ingyenesen tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum állandó és időszaki kiállításait. A 8-13 éves korosztály 11.30-tól vezetéssel tekintheti meg a Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítást.

A Pesti Vigadó látogatói vasárnap térítésmentesen járhatják be az épületet, egész nap animációs mesefilmeket nézhetnek, megtekinthetik a babakiállítást, valamint előzetes regisztrációval babát készíthetnek és idegenvezetésen is részt vehetnek.

A Magyar Vasúttörténeti Park vasárnapi rendezvényén 11.30-tól a SzóKiMondóka produkció, 12.45-től a Libavonat interaktív koncertje, 14 órától az Alma zenekar szórakoztatja a gyerekeket az interaktív vasúti programok - a hajtányozás, kerti vasút, lóvasút és a Csajka sínautó - mellett. A belépés 14 éves korig díjtalan.

A Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásánál vasárnap az Apacuka zenekar, Kovácsovics Fruzsina és az Animal Cannibals ad koncertet, fellép Fülöp Tibor bűvész, lesz kutyás bemutató, terepasztalok, valamint kipróbálható kerti vasút és hajtánypálya az állomásépület melletti területen. Ezen a napon a 14 év alatti gyerekek a MÁV Zrt. ajándékaként díjmentesen utazhatnak a gyermekvasúton.

Vasárnap országszerte megnyitja a tűzoltólaktanyákat a gyerekeket előtt a katasztrófavédelem. Az érdeklődők délelőtt tíztől délután négy óráig tekinthetik meg a tűzoltó-parancsnokságok, katasztrófavédelmi őrsök és önkéntes tűzoltó-egyesületek laktanyáit, kiállításait és speciális járműveit országszerte 330 helyszínen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.