Május 26.

Pátkai Rozina-koncert a BMC-ben

Samba Chuva című friss EP-jét mutatja be Pátkai Rozina május 26-án kedden a Budapest Music Centerben (BMC). A hazai dzsessz-színtér egyik kiemelkedő énekesének Ai, Nao című dalát nemrég jelölték a rangos Independent Music Awards (IMA) elismerésére.

2015.05.23 00:30MTI

Pátkai Rozina és zenekara Samba Chuva című négyszámos EP-je az eddigiektől eltérő, egyedi hangvételű zenei anyag, portugál és angol nyelvű szerzeményekkel, amelyek producere az amerikai Helik Hadar volt, aki Herbie Hancock hangmérnökeként a világhírű dzsesszzenész két Grammy-díjas albumán dolgozott.

"A kiadónkon, a Pannonia Recordson keresztül keresett meg minket Helik Hadar, akinek tetszett a zenénk. Izgalmas volt vele dolgozni" - mondta Pátkai Rozina pénteken az MTI-nek. Hozzátette, hogy talán az Independent Music Awardson elért korábbi sikerei is segítettek az amerikai producer figyelmét felkelteni.

Az énekes eddig kétszer nyerte el a független előadókat értékelő rangos amerikai elismerést, az IMA-t: 2013-ban a dzsesszdal-kategória közönségdíját kapta meg Vocé e Eu című felvételével, Carlos Lyra és Vinicius de Moraes szerzeményével, tavaly pedig El Hombre Que Yo Ame című számát (George Gershwin The Man I Love című szerzeményének feldolgozását) a legjobb vokális dzsesszdalnak választotta a zsűri.

Idén ismét jelölték Pátkai Rozinát az IMA-ra: ezúttal a latin song kategóriában került az öt legjobb közé, Ai, Nao című dalával, amely Tóth Mátyás szerzeménye, a portugál szöveget Bán Zsófia írta.

"Júniusban lesz az eredményhirdetés, és bármi megtörténhet, bár a másik négy dal nagyon jó. A zsűri szakmai díja mellett a közönségdíjat is el lehet nyerni" - hangsúlyozta Pátkai Rozina. Az Independent Music Awards zsűrijében hagyományosan világszerte ismert zenészek és szakértők kapnak helyet; az idei grémiumban szerepel mások mellett Sharon Jones, Suzanne Vega, Amanda Palmer, Melissa Auf der Maur, Weird Al Yankovic, Judy Collins és Arturo Sandoval.

Samba Chuva című négyszámos EP-jének valamennyi zenéjét Tóth Mátyás, zenekara gitárosa szerezte, a Bán Zsófia által írt három portugál szöveg mellett az angol nyelvű Secrets című szám szövegét Pátkai Rozina és testvére, Marcell közösen alkotta. "A teljes albumot augusztusban vesszük fel, azon is saját dalok lesznek, és újra Fenyvesi Máté lesz a producer, akivel a 2013-as első anyagomon, a feldolgozásokat tartalmazó Vocé e Eu-n is együtt dolgoztunk".

A keddi koncerten a BMC-ben Pátkai Rozina állandó zenésztársaival, Tóth Mátyás mellett Pecze Balázzsal (trombita), Soós Mártonnal (nagybőgő) és Cseh Balázzsal (dob) lép színpadra, vendégként közreműködik Ávéd János (szaxofon) és Tálas Áron (zongora).

Budapestre egy jelenleg is zajló tizenkét állomásos, sikeres csehországi és szlovákiai klubturnéról érkezik az énekesnő. A többségében telt házas koncerteken trió felállásban léptek fel, Tóth Mátyással és Pecze Balázzsal.

Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozina klasszikus éneket tanult, és elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Dzsesszéneket először Szolnoki Dórától tanult, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábortól és Elsa Vallétól. Dzsesszzongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal oktatta. Magyar és nemzetközi mesterkurzuson is részt vett.

Játszott a Pátkai Rozina Trióval, 2012-ben kvintetté bővült a zenekar, ezzel a formációval rögzítette első lemezét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.