A gyereknyomdából jól ismert formák

A kis herceg litográfiáit vásárolta meg a szegedi múzeum

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéhez készített illusztrációinak litográfiáit vásárolta meg a Móra Ferenc Múzeum egy francia magángyűjtőtől.

2015.05.08 06:30MTI
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Rostás Mónika muzeológus Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének címlapjához készített akvarell illusztrációjának litográfiájával a Móra Ferenc Múzeumban 2015. május 7-én. A közgyűjtemény a tizenkét darabból álló sorozatot egy francia magángyűjtőtől vásárolta meg, a grafikákat egy 2015 nyarán nyíló tárlaton mutatják be.

Rostás Mónika muzeológus a grafikák csütörtöki sajtóbemutatóján elmondta, hogy Saint-Exupéry az illusztrációkat vízfestékkel készítette. Az akvarellek kis példányszámú, hitelesített lenyomatait pedig a párizsi Saint-Exupéry társaság adta ki.

A tizenkét darabból álló sorozat - Saint-Exupéry aláírásával ellátott - lapjain megjelennek a kultikus szereplők: a kis herceg, a rózsa, és a legendás helyszínek, tárgyak is felbukkannak. A képek végigkövetik a regény tartalmát - közölte a szakember.

A grafikákat júniusban A kis hercegről szóló kiállításon mutatják be a közönségnek a szegedi Kultúrpalotában. A múzeumpedagógiai központú, interaktív tárlaton igyekeznek majd a gyerekek mellett élményeket kínálni a felnőtteknek is - fogalmazott Rostás Mónika.

Antoine de Saint-Exupéry kultikus regénye 1943-ban jelent meg. A legenda szerint az illusztrációkat egyik barátjától kapott festékkészlettel készítette amerikai elvonulása idején. A kis herceg 226 nyelven jelent meg több mint 80 millió példányban, és ezzel a világ ötven legolvasottabb könyve közé került.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Rostás Mónika muzeológus Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéhez készített akvarell illusztrációinak litográfiáival a Móra Ferenc Múzeumban 2015. május 7-én. A közgyűjtemény a tizenkét darabból álló sorozatot egy francia magángyűjtőtől vásárolta meg, a grafikákat egy 2015 nyarán nyíló tárlaton mutatják be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.