BTF

DanteXperience - "Totális Dante-élmény" a Müpában

Bármilyen tökéletes is egy fordítás, az eredeti Dante-szövegek nyújtotta élményt nem lesz képes soha teljesen visszaadni.

2015.04.24 05:30MTI

Csajkovszkij és Liszt Dante által ihletett zenéi mellett Gustave Doré Isteni színjáték-illusztrációi és Dante főművének részletei nyújtanak együtt "totális Dante-élményt" - mondta el az MTI-nek Chiara Muti, a Művészetekben Palotájában (Müpa) pénteken látható, DanteXperience című produkció egyik szereplője.

Az olasz színésznő felidézte: néhány évvel ezelőtt Perugiában már szerepelt az előadásban, Vittorio Bresciani karmesterrel, a koncepció kidolgozójával együtt.

Liszt Ferenc azt tervezte Dante-szimfóniájának drezdai premierje előtt, hogy annak egyes részleteihez illusztrációkat vetít, ám a bemutatón végül nem került sor az elképzelés megvalósítására. Néhány évvel később Liszt és a fiatal Camille Saint-Saens a híres festő, Gustave Doré párizsi lakásán, két zongorán előadta a Dante-szimfóniát. Ez az esemény adta az ötletet Vittorio Brescianinak Doré Dante-sorozatának és Liszt zenéjének összekapcsolásához; mindehhez - néha a zenei szünetekben, néha a zene mellett - Dante verssorai szólalnak meg - szólt a produkcióról a narrátorként közreműködő Chiara Muti.

"Magam is meglepődtem azon, hogy az Isteni színjáték tercinái mennyi zeneiséget hordoznak magukban, olyan, mintha Dante kimondottan színpadra írta volna a szöveget" - jegyezte meg a színésznő, hozzátéve: Liszt melódiáihoz így Dante költeményén keresztül az olasz nyelv zeneisége társul, egyfajta "totális Dante-élményt" kínálva a közönség számára.

Chiara Muti hangsúlyozta: bármilyen tökéletes is egy fordítás, az eredeti Dante-szövegek nyújtotta élményt nem lesz képes soha teljesen visszaadni. Természetesen a Müpában magyar feliratok is lesznek, így a szöveg zeneiségének megélése és az intellektuális befogadás nem zárja ki egymást - fűzte hozzá.

Az előadásban hallhatók lesznek az Isteni színjáték híres kezdő sorai, a költő és Vergilius találkozása, a híres és sokszor megfestett ötödik ének, amelyben feltűnnek a boldogtalan szerelmesek, Paolo és Francesca, majd a közönség Dantéval együtt eljut a Purgatóriumba, végül pedig a Paradicsomba, ahol a költő Beatrice segítségével megláthatja az isteni fényt - számolt be Chiara Muti.

A péntek esti előadáson Liszt Ferenc Dante-szimfóniája mellett Csajkovszkij Francesca da Rimini című zenekari fantáziája lesz hallható a MÁV Szimfonikus Zenekar és az Angelica Leánykar előadásában, Vittorio Bresciani vezényletével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.