Könyvfesztivál

Nobel-díjas író gyerekeknek szóló kisregénye a Mórától

A Nobel-díjas Patrick Modiano gyerekeknek szóló kisregénye mellett játékos nyelvtani foglalkoztatókönyv, meseregény és a biztonságos internethasználatról szóló kötet is szerepel a Móra Könyvkiadó kínálatában a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

2015.04.23 02:30MTI

Az anyanyelvápolásban, a nyelvfejlesztésben lehet segédkönyv Laik Eszter Abszurd, bravúr, celeb című könyve, amely 100 idegen szó verses magyarázatát tartalmazza. "Versekötetként is olvasható, lexikonként is használható - egymás után abc sorrendben következnek a szócikkek - ugyanakkor szótár is, mivel az idegen szavak mellett a szinonima is ott található - mondta el a Móra Könyvkiadó főszerkesztője az MTI-nek. Dian Viktória hozzáfűzte, hogy a 10 év felettieknek ajánlott kötetben Kárpáti Tibor illusztrációi erősítenek rá a versek humorára. A könyv az életben gyakran használatos szavakat - például celeb, depresszió, jeti, profit, polihisztor, maffia - magyarázza.

Balázs Ágnes Hetedhét háború a Hangok földjén című kötete a Mesélő nyelvtan című sorozat első része. A játékos foglalkoztatókönyv a másodikos nyelvtan - elsősorban a hangtan - anyagára épül. A mesében a mássalhangzók és a magánhangzók háborúznak egymással, s a rendkívül sok kalandos akció közben kibomlanak a legfontosabb nyelvtani szabályok. A fejezetek végén feladatok találhatók, hogy elmélyítsék a tudást, amelyet a gyerekek a mese olvasásakor szereztek. A kötethez hanganyag - három dal - készült, amelyet Gáspár András színművész énekelt el: az Ábécédal, a Szó végén az ó és a Szó végén az ú. A dalok - amelyek letölthetők a kiadó weboldaláról - nagy segítségre vannak a gyereknek abban, hogy nem kell bemagolnia a definíciókat, hanem a dalból megtanulja a kivételeket - tette hozzá a főszerkesztő.

Dian Viktória felhívta a figyelmet Patrick Modiano francia szerző Catherine Certitude című kisregényére, amely - elmondása szerint - inkább családi olvasmány: "Egy rétege a gyerekeknek szól, más rétegét a felnőttek tudják értékelni" - fogalmazott. A történet New Yorkban kezdődik, ott él Catherine, és vezeti balett-stúdióját, majd visszaemlékezik párizsi gyerekkorára, s megelevenednek életének szereplői, vágyaik, ábrándjaik. "A szerző a vágyak és a hétköznapok szorításában mutatja be a szereplőket" - hangsúlyozta. A 2014-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott francia szerző kisregényét A kis Nicolas rajzolója, Jean-Jacques Sempé illusztrálta.

Megan McDonald Büdi és a fantasztikus töpörödés című szórakoztató meséjének főszereplője egy alacsony, második osztályos kisfiú. Büdi minden fontosabb feladatához készít egy képregényt, s ebben meséli el a vele történteket. Iskolai feladatához a legalacsonyabb amerikai elnököt választja példaképnek, s végül sikerül felnőnie az osztálytársai szemében is. A kötetet Peter H. Reynolds illusztrálta.

A Móra családi iránytű sorozatban jelent meg Megan A. Moreno Szex, drogok, Facebook című internethasználati kalauza szülőknek. A friss tudományos eredményekkel alátámasztott rövid fejezetek az óvodáskortól az egyetemig tekintik végig az internet szerepét a fiatalok személyiségfejlődésében. A szerző többek között olyan problémák megoldására tesz segítő javaslatokat, mint az online szexuális zaklatás, a netfüggőség és egyéb járulékos betegségek, a depressziótól az evészavarokig.

Dian Viktória kiemelte: ez olyan ügy, amely mellé a Móra Kiadó is odaáll, s részt vesznek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) Safer Internet Programjában (SIP). Szombaton kerekasztal-beszélgetés lesz e témában Dávid Ádám szerkesztő, Szentpály-Juhász Noémi, a Safer Internet Program (SIP) projekt koordinátora; Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője; Kisfaludi Gábor, a SIP önkéntes oktatója és Kisfaludi Dániel diák részvételével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.