Programajánló

Baráti Kristóf szólóban, duóban, trióban és kvartettben a Müpában

Baráti Kristóf hegedűművész szólóban, duóban, trióban és kvartettben is fellép a Művészetek Palotájában szerda este adandó kamarakoncertjén, partnerei Kim Kashkashian brácsa-, Várdai István cselló- és Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész lesznek.

2015.04.09 06:30MTI

A tavaly Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjjal is kitüntetett 35 éves hegedűművésznek a Müpa "carte blanche"-t, azaz "fehér lapot" adott: az egykoron nagy népszerűségnek örvendő kamarakoncert-hagyomány szerint így ő maga választhatta ki, hogy szólójátéka után kivel kíván duóban, trióban, végül kvartettben együtt zenélni.

A koncert kiindulópontja Bach szólóhegedűre írt d-moll partitája lesz, amelynek utolsó tételét Yehudi Menuhin a valaha létrehozott legtökéletesebb zenei építménynek nevezte. Ezt követően Beethoven D-dúr ("Szellem") triója hangzik el Jean-Efflam Bavouzet, Várdai István és Baráti Kristóf előadásában. A hangverseny második részében Martinu Három madrigál hegedűre és brácsára című kompozíciója, majd Fauré I. (c-moll) zongoranégyese csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Bartók zongoraversenyeit is műsorán tartó, kiváló Debussy-játékosként számon tartott, a Gramophone- és az Arany Hangvilla-díjjal is kitüntetett Jean-Efflam Bavouzet 1995-ben Solti György vezényletével debütált az Orchestre de Paris élén, ezért sokan őt tartják a magyar származású karmester utolsó nagy felfedezettjének - írják a Müpa ajánlójában.

Baráti Kristóf másik külföldi partnerét, az örmény származású amerikai Kim Kashkashiant korunk egyik legnagyobb brácsaművészeként tartják számon, akiknek nagy szerepe volt a sokáig kizárólag zenekari hangszerként kezelt brácsa szólóinstrumentummá emelésében. A muzsikus, aki 2013-ban Grammy-díjat nyert Kurtág/Ligeti: Music for Viola című albumáért, évtizedek óta visszatérő vendége a budapesti koncerttermeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.