1925-től

A 90 éves FIPRESCI-t ünneplik a Bari Nemzetközi Filmfesztiválon

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját, az alkalomból a március 21. és 28. között megrendezendő Bari Nemzetközi Filmfesztivál programját a szervezet ünneplésének szenteli.

2015.03.24 13:04MTI

A fesztiválon olyan rendezők teszik tiszteletüket, mint Alan Parker, Jean-Jacques Annaud, Constantin Costa-Gavras, Ettore Scola, Andrzej Wajda, Edgar Reitz, Margarethe von Trotta és Nanni Moretti - tájékoztatta hétfőn az MTI-t Kárpáti György, a FIPRESCI magyar alelnöke.

Az alkotók megkapják a FIPRESCI 90 Platinum díjat, és miközben levetítik egy-egy filmjüket, mesterkurzusokon beszélnek munkásságukról a közönségnek. A programsorozatra az impozáns, 1500 férőhelyes Teatro Petruzzelli színházban kerül sor. A rendezők és életművük bemutatása mellett retrospektív programban 41 olyan olasz filmet is vetítenek a fesztiválon, amely elnyerte a FIPRESCI-díjat.

A díjazott alkotók mellett Jean Roy, a FIPRESCI előző elnöke lovagi kitüntetést kapott Franciaországban vasárnap - mondta el Kárpáti György, hozzátéve, hogy a FIPRESCI az éves közgyűlését is a fesztivál idejére időzítette.

A közgyűlés témái közt az éves beszámolók elfogadása mellett szó esett az évfordulós ünnepségekről, többek között az őszi miskolci programokról. "Emellett kiemelt témát jelentett a FIPRESCI jövője a változó filmkritika függvényében, és a szervezet filmarchiválásban betöltendő lehetséges szerepe a 35mm-ről digitális technológiára történő átállás okán. Szó volt továbbá - az új kihívásokra válaszképp - a FIPRESCI korábbi filmelméleti elektronikus folyóiratának, az Undercurrentnek az újraindításáról is, tabletre és okostelefonra optimalizálva" - fogalmazott Kárpáti György.

A FIPRESCI-t 1925-ben párizsi és brüsszeli filmkritikusok hozták létre, a szervezetnek ma több mint 50 tagszervezete van világszerte, és tagjai évről-évre mintegy 75 filmfesztivál kritikusi zsűrijében működnek közre.

A 90. évforduló ünneplése nem csak Barira korlátozódik. A spanyolországi Murciában a helyi nemzetközi filmfesztivál kvázi életműdíjjal jutalmazta a szervezetet, és a szeptemberi Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is lesznek retrospektív vetítések és külön program a filmkritikusok tiszteletére.

A FIPRESCI-nek jelenleg török elnöke van, Alin Tasciyan személyében, főtitkára a német Klaus Eder, alelnökei pedig a holland Dana Linssen és a magyar Kárpáti György filmkritikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa. Kárpáti második terminusát tölti a szervezet elnökségében.

A szervezetnek eddig egyetlen magyar elnökségi tagja volt: Gyertyán Ervin 1977-től 1981-ig volt a FIPRESCI alelnöke, majd 1981-től 1985-ig a szervezet elnöke. A FIPRESCI magyar tagszervezete a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztály, amelynek elnöke Báron György.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.