80. év ebben az inkarnációban

Már tortázik a Dalai Láma

Jelenlegi inkarnációjának első 80. születésnapi tortáját Indiában osztotta meg barátaival.

2015.03.22 11:08ma.hu

Őszentsége, a Dalai Láma nyolcvanadik születésnapját ünneplő első tortáját indiai barátaival osztotta meg Újdelhiben 2015. március 22-én. A tibeti vallási vezető március 20-án érkezett az indiai fővárosba, ahol évenkénti háromnapos tanítást tart a Universal Responsibility Alapítvány szervezésében.

Dalai Lama Facebook-oldal, Tenzin Choejor/OHHDL


Őszentsége, a Dalai Láma

A dalai "óceán"-t jelent mongol nyelven, a láma pedig "újjászületett"-et tibeti nyelven, és az összetételt általában "a bölcsesség óceánja"-ként fordítják. Maga a dalai láma is ezt a fordítást használja. Követői leggyakrabban "Őszentsége, a dalai láma" néven szólítják, és ezt a megszólítást alkalmazzák a dalai láma honlapján is.

Élvezik minden egyes szavát

Dalai Lama hivatalos weboldal, Tenzin Choejor/OHHDL

Világszerte híres publikus előadó, gyakran karizmatikus egyéniségként jellemzik. Ő az első a dalai lámák sorában, aki nyugatra utazott, hogy a buddhista tanításokat hirdesse, hangsúlyozza az etika és az egyetemes felelősségtudat valamint a vallások közötti párbeszéd fontosságát. 1989-ben neki ítélték a Nobel-békedíjat. 2006-ban tiszteletbeli kanadai állampolgárságot kapott, majd 2007. október 7-én az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Aranyéremmel tüntette ki. A dalai láma Tibeten kívül több mint száz tiszteletbeli címet és nagyobb díjat kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.