Tragédia történhet a világhírű szoborral!

Szörnyű! Darabjaira hullhat Michelangelo világhíres Dávid szobra

Darabjaira hullhat Michelangelo világhíres Dávid szobra, s vesztét éppen a csodálói okozhatják - kondították meg a vészharangot olasz szakértők.

2008.09.23 14:20MTI
Túl sokan voltak kiiváncsiak rá?

Az ifjú harcost ábrázoló szobor márványból készült, és a restaurátorok szerint nemcsak mérete, alakja és anyaga miatt fenyegeti pusztulás: a legnagyobb kockázatot a csodájára járók lábdobbanásai jelentik, a rezgések nyomán ugyanis repedések támadnak a szoborban.
 
A perugiai egyetem mérnökei most azt tervezik, hogy kiküszöbölik a rezgéseket, hogy megkíméljék a reneszánsz alkotást. Az eljárás egymillió euróba kerülhet, de elkerülhetetlen, ha meg akarják menteni a firenzei Galleria dell'Accademia kiállítótermében álló szobrot. 

Négy évvel ezelőtt, az akkor ötszázéves mű komoly restauráláson esett át, ám az azóta végzet vizsgálatok kimutatták, hogy a helyrehozott repedések ismét megnyíltak. 

A maga idejében Michelangelo diadalmas meztelen hősét a firenzei hatalom szimbólumaként ünnepelték: az ótestamentumi történet szerint a merész Dávid legyőzte az elpusztíthatatlannak hitt Góliátot. A szobor másolatai manapság giccsesesen pózolnak Las Vegas kaszinóitól a mediterrán bárokig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.