Mundruczó Kornél is döntős!

Lux-díj 2008: magyar film a döntőben

A héten megkezdődött az Európai Parlament Lux díjáért folyó verseny döntőjébe került legjobb három film - köztük Mundruczó Kornél Delta című alkotásának - vetítése Brüsszelben. A 87 ezer eurós Lux-díj idei győztesének október 22-én adják át az elismerést, miután az Európai Parlament tagjai megtekintették, és szavaztak róla.

2008.09.19 14:10ma.hu

Az EP másodízben odaítélt Lux díjának célja, hogy „közelebb hozza a polgárokat az európai projekthez” – fogalmazott Gérard Onesta, az EP alelnöke.
 
„A Lux díj, egyéb kulturális kezdeményezések mellett, a parlament egyik kommunikációs eszköze” – emelte ki Gérard Onesta, az Európai Parlament alelnöke a Lux díjról szeptember 16-án tartott sajtótájékoztatóján. 

A tavalyi Lux-díj nyertese Fatih Akin, A másik oldalon (Auf der anderen Seite) című filmje amellett, hogy önmagában csodálatos művészeti alkotás, megindította a párbeszédet egy sor olyan európai kérdésről, mint például Törökország európai uniós csatlakozása – mutatott rá Onesta. 

Az idei filmalkotások várhatóan szintén gondolatébresztők lesznek – tette hozzá. Az Európai Parlament filmdíja Az Európai Parlament filmdíjának célja, hogy támogassa az európai filmek forgalmazását és az uniós filmesek együttműködését. A mintegy 87 ezer euró értékű első díjból a nyertes filmet az Európai Unió 23 hivatalos nyelvén feliratozzák. 

A győztest az Európai Parlament október 22-ei ünnepélyes plenáris ülésén hirdetik ki. A három döntőbe került alkotást tíz jelöltből választotta ki egy tizenhét tagú, többek között producerekből, terjesztőkből, fesztiváligazgatókból, kritikusokból álló, független zsűri. 

A versenyben az európai értékek egyetemességét, az európai kultúra sokszínűségét megjelenítő, illetve az Európa építéséről szóló vitába betekintést nyújtó alkotások vehetnek részt.

A 2008-as döntősök 

Az Európai Parlament 2008-as Lux-díjának három döntőbe került alkotása: 

Delta (2008, 92'): Mundruczó Kornél filmje (Magyarország, Németország) 

Egy hallgatag fiatalember visszatér a Duna-delta világtól elzárt, vad vidékére. Ez a hely a vízi utak, apró szigetek és a nádas labirintusa, melynek lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Az ifjú megismerkedik addig soha nem látott húgával. 

Lorna csendje (2008, 105'): Jean-Pierre és Luc Dardenne filmje (Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország) 

Lomáról, egy Belgiumban élő, fiatal albán nőről szól, aki - hogy barátjával együtt megszerezzen egy bárt – egy gengszter, Fabio bíztatására bűncselekménybe keveredik. 

Havel polgár (2008, 119'): Miroslav Janek és Pavel Koutecky (Csehország) filmje Václav Havelről szól. 

A film betekintést nyújt a huszadik század végének és a huszonegyedik század elejének nemzetközi politikájába, valamint az egykori totalitárius rezsim demokráciába történő átmenetébe.
 
Vetítések az EP-ben A három filmet 2008. szeptember 15. és október 17. között több alkalommal vetítik az Európai Parlament brüsszeli épületében. A győztest ezek után az EP-képviselők szavazatai alapján választják ki.
 
A díjat október 22-én adják át. A Lux-díj keretében az EP kulturális szakbizottsága kulturális vitasorozatot indít Kulturális Sokszínűségi Napok elnevezéssel. 

Az EP-ben október 14. és 15. között immár másodízben konferenciát rendeznek a témában „Kulturális sokszínűség: találkozások az EU és az Egyesült Államok között” címmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.