Kígyózó sorok

Berlinale: elkezdődött a vadászat a jegyekre

Elkezdődött a vadászat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának jegyeire a német fővárosban, ahol kedden már második napja kígyóztak a sorok a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) pénztárjainál.

2015.02.03 19:25MTI

A csütörtökön kezdődő szemlén 11 nap alatt több mint 1000 előadást tartanak, és 72 országból 441 filmet mutatnak be.

A német kultúrpolitika régi alapelve, hogy minden közpénzből működő kulturális intézménynek elérhetőnek kell lennie mindenki számára, ami a Berlinaléra is érvényes. A filmszemle finanszírozásában így elsősorban szponzorokra támaszkodnak - az idei fesztivált autógyártótól óragyártó társaságig csaknem 40 cég támogatja -, a jegyek árát pedig igyekeznek alacsonyan tartani.

A idén 22 millió eurós költségvetésű (6,8 milliárd forint) Berlinalén a jegyek alapára 10 euró, a gyerek- és ifjúsági filmeket bemutató Generation szekció előadásaira pedig 4 euró, ami igen kedvező a tisztán üzleti alapon működő berlini mozik áraihoz képest. Ugyanakkor jegyet szerezni nem egyszerű. A nagyjából 300 ezer jegynek csak egy töredékét értékesítik az online forgalmazásban, és a döntő többség a négy elővételi pénztárban kel el, amelyek a hétfő reggeli nyitás óta teljes kapacitással dolgoznak.

Sokan hálózsákkal, kempingmatraccal érkeztek már vasárnap este, és keddre virradó éjjel is tucatnyian éjszakáztak a pénztáraknál. A helyszíni riportok szerint sokan a filmkülönlegességekért vállalják a megpróbáltatást, amelyek csak a Berlinalén láthatók széles vásznon, mások pedig a hangulatért, a közösségi élményért, amelyet a fesztivál vendégei átélhetnek a valamely művész - rendező, színész - alkotásai iránt érdeklődő, értő vagy rajongó közönség tagjaként.

Különlegességből az idén sem lesz hiány. A Retrospektive nevű szekció például a színes film elterjedését megalapozó technicolor eljárás kidolgozásának 100. évfordulóját ünnepli egy sor felújított alkotással, köztük Victor Fleming 1939-es Óz, a csodák csodája című filmjével és az 1953-ban bemutatott Szőkék előnyben című vígjátékkal, amelynek főszereplője Marilyn Monroe.

A Berlinalét a vezető hollywoodi stúdiók és a nagy filmforgalmazók esetenként promóciós platformként, a népszerűsítés terepeként használják. Az idén a legnagyobb szabású reklámfogás A szürke ötven árnyalata című könyvsikerből készült film nemzetközi bemutatója lesz. Az alkotást csak egyszer, egy úgynevezett különleges gála - Berlinale Special Gala - keretében vetítik, február 11-én, a film németországi premierje előtt egy nappal.

E.L. James 51 nyelven megjelent bestsellerének filmváltozata Sam Taylor-Johnson rendezésében, Jamie Dornan és Dakota Johnson főszereplésével készült, a forgatókönyvet Kelly Marcel írta. A nemzetközi premierre a rendező, a forgatókönyvíró és a két főszereplő mellett a könyv szerzője is elkíséri a filmet. Mellettük a nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő alkotások számos sztárja is megjelenik majd a fesztiválon, a keddi állás szerint a rajongók arra számíthatnak, hogy Juliette Binoche és Nicole Kidman, Cate Blanchett, Natalie Portman, Helen Miller, Robert Pattinson, Ben Kingsley és Ian McKellen is végigvonul majd a fő helyszínen, a Berlinale-palota (Berlinale Palast) előtti vörös szőnyegen.

A Berlinale legfontosabb díjairól - a legjobb filmért járó Arany Medvéről és csaknem tucatnyi Ezüst Medvéről - döntő nemzetközi zsűriben is több filmcsillag dolgozik, például Audrey Tautou, az Amélie csodálatos életének francia sztárja és a leginkább a Good by Lenin című német vígjátékból ismert Daniel Brühl. A zsűri elnöke Darren Aronofsky, a Fekete hattyú és a Noé rendezője, további tagjai Martha De Laurentiis, a Hannibal sorozat producere, Matthew Weiner filmrendező, a Mad Men - Reklámőrültek producere, Dzson Ho Bong, A gazdatest dél-koreai rendezője és Claudia Llosa perui rendező, aki a Fausta éneke című filmjéért 2009-ben elnyerte az Arany Medvét.

A nagyjátékfilmes programban 23 alkotást mutatnak be, négyet versenyen kívül. Több német szakújságíró szerint a legnagyobb alkotások közé tartozik Terrence Malick Knight of Cups című romantikus drámája, amelyet akár Cannes-ban is tárt karokkal fogadták volna az ottani nemzetközi filmfesztivál szervezői, de az új mozival igen ritkán jelentkező amerikai rendező végül Berlint választotta Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman főszereplésével készült produkciójának világpremierjéhez.

A nagyjátékfilmes mezőny különlegességei közé tartozik Peter Greenway Eisenstein in Guanajuato című kísérleti filmje, amely Szergej Mihajlovics Eisenstein szovjet filmrendező mexikói kalandjáról szól. Eisenstein a kommunistákkal rokonszenvező amerikai író, Upton Sinclair anyagi támogatásával utazott Mexikóba forgatni 1931-ben, de a tervezett filmet nem tudta elkészíteni.

A fesztiválon életművéért tiszteletbeli Arany Medve-díjjal tüntetik ki Wim Wenders német filmrendezőt, és versenyen kívül bemutatják Every Thing Will Be Fine című, háromdimenziós technológiával (3D) készült filmjét. A rendező a napokban egy interjúban azt mondta, felelősséget érez azért, hogy sok művészmozi nagy összeget áldozott a 3D technológiával készült filmek vetítéséhez szükséges berendezésekre, és a beruházás nem térül meg, mert nincsenek 3D-s művészfilmek.

A mozik jórészt az ő bíztatására áldoztak pénzt az új technológiára, miután 2011-ben bemutatták Pina Bausch táncművészről szóló 3D-s dokumentumfilmjét. Akkor úgy tűnt, hogy az új "formanyelv" elterjed, most viszont úgy látszik, hogy feledésbe megy, ami nagy kár lenne - mondta Wenders, akinek új filmjében James Franco, Rachel McAdams és Charlotte Gainsbourg alakítja a főszerepeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.