Évforduló

Nagyszabású tárlatokkal ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Paksi Képtár

Folyamatos programokkal, nagyszabású kiállításokkal, koncertekkel, konferenciákkal, helyi alkotók bemutatkozásával ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Paksi Képtár.

2015.01.21 02:30MTI

Márciusban Károlyi Zsigmond festőművész retrospektív tárlata nyílik meg a Paksi Képtárban, szeptemberben pedig az 1990-ben alakult Block Csoport összefoglalójával várják majd a látogatókat.

Prosek Zoltán, a képtár vezetője az MTI-nek elmondta, hogy lehetőséget nyújtanak helyi alkotók bemutatkozására is: márciustól Zirczi Judit és Szabó Ottó munkái lesznek láthatók a Hangárban, utána pedig a Pro Artis Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatának beszámoló kiállítását láthatja a közönség. Nyáron megrendezik a hagyományos művészeti alkotótelepet, ősszel pedig útjára indul a régóta tervezett grafikai műhely.

Több zenei programot is beillesztettek az évfordulós sorozatba: a tárlatok megnyitóját dzsesszkoncertekkel kötik össze, de terveznek egy nagy koncertet is, amelyre a Balkan Fanatik együttest hívják meg.

Az évfordulós események része a Paksi Képtár gyűjteményes kiállítása, amely az év második felében nyílik meg és átnyúlik a jövő évre is. Két konferenciát is rendeznek: az elsőt, amely az antropológiával foglalkozik majd, idén ősszel, a másikat a jövő év első felében.

A Paksi Képtár a Halász Károly Munkácsy-díjas képzőművész által létrehozott Vizuális Kísérleti Alkotótelepből, a mostani művésztelep elődjéből született az 1990-es évek elején. Először a művelődési ház keretei között működött, 1995-ben az Erzsébet szállóba költözött, 2000-ben a Paksi Városi Múzeum filiáléja lett. 2007-ben költözött mai helyére - foglalta össze az intézményvezető, kiemelve, hogy 2010 óta tematikus, országos gyűjtőkörű szakmúzeum besorolással rendelkeznek. A konkrét, minimál, koncept és médiaművészetre fókuszálnak, és a Paksi Képtár adja a régió múzeumpedagógiai területi szakellátását is.

Mint Prosek Zoltán elmondta, a képtárat évente több mint tízezren látogatják, ami a város lakosságszámához képest kimagasló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.