A magyar kultúra napja

Kiállítások és díjátadás Békéscsabán

Békéscsabán január 22-én adják át a Békéscsaba kultúrájáért kitüntetést, ezen túl a város számos egyéb programmal is készül a magyar kultúra napjának megünneplésére.

2015.01.17 23:30MTI

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a díjat január 22-én este, ünnepi gálaműsor keretében adja át Szarvas Péter polgármester. A Békéscsaba kultúrájáért elnevezésű kitüntetést 1999-ben alapította a megyei jogú város önkormányzata, és azon „kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművésznek, vagy alkotó- és előadóművészeti közösségnek" adományozható, "akik/amelyek Békéscsaba kultúrájáért, hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkotottak”.

A viharsarki város több kiállítással is megünnepli a magyar kultúra napját. E napon nyílik meg az Euro Foto Art Egyesület szervezésében a világban élő román és magyar fotóművészek nemzetközi szalonja a Békés Megyei Könyvtárban Falvak az Európai Unióban címmel. Ugyancsak itt nyílik meg Kocziszky Andrea Gombák című fotótárlata.

Január 22-től április 5-ig lesz látható a Munkácsy Mihály Múzeumban Krym Altynbekov kazah professzor szkíta aranykincseket bemutató kiállítása Emberek aranyban. Szkíta fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból címmel.

A Békéscsabai Jókai Színházban a magyar kultúra napja alkalmából január 17-én rendezik meg az ünnepi Bárka-estet, amelyen átadják az irodalmi folyóirat 2014. évi Bárka-díjait Ménesi Gábor kritikusnak és Vári Fábián László József Attila-díjas költőnek-írónak – tájékoztatta az MTI-t Ragány Mihály, a teátrum sajtóreferense.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.