Felkészülés után finomhangolás

Bemutatkozott az idei Bocuse d'Or magyar csapata

A gyöngytyúk és a pisztráng lesz a Bocuse d'Or Lyon idei témája január 27-28-án; a világ legrangosabb szakácsversenyének magyar csapata pénteken Budaörsön számolt be az eddigi három hónapos felkészülés eredményeiről.

2015.01.17 05:30MTI
MTI fotó: Soós Lajos

Minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l'hotellerie et de l'alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, a franciaországi Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyét, melyen a selejtezők után öt kontinens 24 séfje méri össze a tudását az idén - közölte Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, zsűritag.

Mint emlékeztetett, Magyarország először két éve vehetett részt a világversenyen, akkor Széll Tamás a nagy sikernek számító tizedik helyen végzett. Az idei versenyző, Molnár Gábor a 2014. májusi stockholmi európai döntőn vívta ki a részvétel jogát.

Molnár Gábor elmondta: Hamvas Zoltánnal, Vomberg Frigyes coach-csal és Pohner Ádám comis-val (segítő) három hónapos, "kőkemény" felkészülésen vannak túl, így a következő másfél hétben már csak finomhangolásokra van szükség az ízesítésben és a designelemekben, melyeket egy világhírű magyar találmány, a Gömböc ihletett.

A Gömböc olyan geometriai forma, amely állandó mozgásban van, és csak egyetlen egyensúlyi ponttal rendelkezik. Ezt pontot a csapat a nemzeti gasztronómiai hagyományokban találta meg, ami az eddigi visszajelzések szerint "szerethető" ízeket eredményezet - számolt be a magyar séf, hozzátéve: a találmány jelképe a kreativitásnak és innovációnak is, a gyöngytyúknál ezért a Gömböc formáját kívánják megidézni, de a halnál is innovatív formát választottak.

Molnár Gábor elmondása szerint néhány napja hirdették ki azt a négy zöldséget - szárzeller, édeskömény, sütőtök és póréhagyma -, melyek közül a verseny előtti napon húzzák ki azt az egyet, amelyet kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek, minél változatosabb textúrában és elkészítési módokon.

Hamvas Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy Molnár Gábor szereplését a www.bocusedor.com honlapon élőben is nyomon lehet majd követni.

A szakember kiemelte a SIRHA-n való részvétel jelentőségét; a szakkiállításra ugyanis ebben az évben is 200 ezer látogatót várnak. A SIRHA keretében öt napon keresztül azok a gasztronómiai cégek mutatják meg magukat, amelyek képesek Magyarország hírnevét öregbíteni, a Bocuse d'Or VIP zónájában pedig bemutatkoznak Magyarország legjobb éttermei és borai.

Hamvas Zoltán elmondta, a Bocuse d'Or 2016-os európai döntőjének Magyarország adhat otthont, így hazánkban dől majd el, hogy melyik európai versenyzők indulhatnak a 2017-es Bocuse d'Or Lyonon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.