3 hónapjuk van rá

Mesterművek közé rejtett hamisítványt kell megtalálniuk egy londoni múzeum látogatóinak

Az intézmény állandó kiállításának egyik felbecsülhetetlen értékű festményéről rendelt 120 fontos másolat tavasszal cserél helyet az eredeti alkotással. A nagyközönségnek három hónapja lesz arra, hogy megtalálja az eredeti keretben kiakasztott hamisítványt.

2015.01.14 19:15MTI

Öreg mesterek munkái közé rejtett kínai másolatot kell megtalálniuk a londoni Dulwich Picture Gallery látogatóinak.

Az intézmény állandó kiállításának egyik felbecsülhetetlen értékű festményéről rendelt 120 fontos másolat tavasszal cserél helyet az eredeti alkotással. A nagyközönségnek három hónapja lesz arra, hogy megtalálja az eredeti keretben kiakasztott hamisítványt.

"Kitűnő minőségű replikáról van szó" - mondta Xavier Bray, az intézmény kurátora, azonban hozzátette, hogy, amikor egymás mellé helyezték az alkotásokat, azonnal látni lehetett a különbségeket.

A több mint kétszáz éves múzeum, amelynek gyűjteményében Rembrandt, Rubens, Tiepolo, Murillo és Poussin remekművek is sorakoznak, semmit nem árult el az érintett alkotás méretéről, koráról, vagy tárgyáról - adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A másolatot a kínai Meishing Oil Painting Manufacture Company készítette, ahol 150 művész, köztük sok képzőművész-hallgató készít festményeket Botticelli, Van Gogh és Picasso stílusában, a világ különböző részeiről érkező megrendeléseket teljesítve.

Valójában persze nem hamisítványokról van szó, mivel a műhelyek ügyelnek rá, hogy az eredeti alkotás méreteitől finoman eltérő másolatot hozzanak létre. Fucsien tartományban több száz ilyen stúdió üzemel: az egyik helyi faluban évente mintegy ötmillió replika készül.

A február 10-én kezdődő Made in China: A Doug Fishbone Project elnevezésű hamisítvány-vadászatot megálmodó Doug Fishbone amerikai származású, Londonban tanult konceptuális művész és Bray az interneten keresztül rendelték meg a másolatot és e-mailben küldték el az eredeti alkotás nagyfelbontású fényképet, hogy az alapján dolgozhassanak Kínában.

"Itt nem csupán egy +Hé, találd meg a hamisítványt+ feladványról van szó, hanem ez a projekt komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy miként szemléljük, élvezzük és értékeljük a művészetet" - mondta Fishbone. Mint hozzátette: "azzal, hogy kiakasztjuk a Dulwichban, egyfajta származást adunk a képnek, és érdekes lesz látni, hogy ez változtat-e az értékén".

A múzeum látogatóinak április végéig lesz idejük arra, hogy leleplezzék a hamisítványt. A galéria április 28-án fedi fel az igazságot, majd a nagyközönség egymás mellé helyezve is szemügyre veheti az alkotásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.