Megnyitják a nagyközönség előtt

Helyreállítják William Turner egykori házát

Helyreállítják és megnyitják a nagyközönség előtt Joseph Mallord William Turner (1775-1851) angol romantikus festő egykori twickenhami otthonát, amelynek rekonstrukcióját 1,4 millió fonttal (570 millió forint) támogatja a brit nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalap.

2015.01.08 20:30MTI

Turner 1813-ban építette a házat, és vidéki menedékként használta 1826-ig. A Sandycombe Lodge nevű ingatlan állapota leromlott az elmúlt években. A házat korábban mindössze havonta egy délutánra nyitották meg a nagyközönség előtt, de 2016-tól - a helyreállítási munkálatok befejeztével - évente 46 héten át fogadja majd a látogatókat.

Turner magának és idős édesapjának tervezte a házat: az egykori parókakészítő és borbély állandó lakója volt az épületnek. Látogatásai alkalmával a festő vázlatokat készített, horgászott és szórakozott. Nem tudni biztosan, hogy festett-e, amikor a Sandycombe Lodge-ban volt, de úgy tartják, hogy akvarellfestékkel dolgozott.

A munkálatok során az épületről leválasztják a viktoriánus korban hozzáépített szárnyakat, és helyreállítják a természet okozta károkat és egyéb problémákat. Az alagsori plafon egy része összeomlott 2012-ben a heves esőzések nyomán. Az épület 2013-ban került be az English Heritage örökségvédelmi szervezet veszélyeztetett örökségeket tartalmazó nyilvántartásába.

Az ingatlan a Turner's House Trust tulajdonában van. Az alapítvány azt reméli, hogy sikerül kétmillió fontot összegyűjteni a munkálatokra - adta hírül a BBC News.

"Sosem volt még ekkora az érdeklődés Turner iránt, ahogy azt a közelmúltban bemutatott életrajzi film és a Tate Britain nagyszabású Turner-kiállításának sikere is jelzi" - mondta Blondel Cluff, az Örökségi Lottóalap londoni bizottságának vezetője, hozzátéve, hogy ennek a szerény, klasszikus stílusú épületnek a helyreállításával a nagyközönség építészként is megismerheti a művészt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.