Velencei Biennále

Cseke Szilárd állíthat ki a magyar pavilonban

Cseke Szilárd képzőművész Fenntartható identitás című interaktív projektje képviseli Magyarországot az 56. Velencei Képzőművészeti Biennálén, amelyet 2015. május 9. és november 22. között rendeznek meg.

2015.01.01 04:30MTI

A korábbi évek gyakorlatát követve a kortárs képzőművészeti seregszemle magyar részvételére nyílt pályázatot hirdetett a biennále nemzeti biztosa, Balatoni Monika. A pályázatra a december 12-i határidőig tíz érvényes pályamunka érkezett - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kedden az MTI-vel.

Mint írták, a kilenctagú zsűri - Bukta Imre, Boros Géza, Gerber Pál, Keserü Katalin, Kopek Gábor, Lovas Ilona, Petrányi Zsolt, Sturcz János és Uhl Gabriella - a pályázatok értékelése és megvitatása után tett javaslatot a nemzeti biztosnak, aki ez alapján Cseke Szilárd képzőművészt és German Kinga kurátort kérte fel projektjük megvalósítására.

A Fenntartható identitás című projekt a magyar és a nemzetközi kortárs vizuális művészetben és más művészeti ágakban, a kultúratudományok mellett a hétköznapi életben is markánsan jelen lévő kérdésre, az identitás problematikájára reflektál. Erőssége az a letisztult formanyelv, amely a felvetett kérdést különböző aspektusokból, átgondolt szerkezetben fogalmazza meg. Cseke Szilárd munkája erőteljesen épít a rendelkezésre álló térre, annak adottságait, tagoltságát jól kihasználva.

A projekt a magyar pavilont az identitás metaforikus tereként értelmezi, amely az ember személyiségének megfelelően határokkal bír, de komplex viszonyban áll a külvilággal. Emellett lehetőséget kínál az érdeklődőknek az interaktív részvételre, hogy megosszák tapasztalataikat, véleményüket a felvetett kérdésekkel kapcsolatban - olvasható a közleményben.

Mint írják, Cseke Szilárd eddigi életműve, annak kérdésfelvetései, tematikái, technikai megoldásai és kiforrott vizuális nyelve megalapozottá és hitelessé teszik a benyújtott projektet. German Kinga tudományos és oktatói pályafutása, elért eredményei garantálják a magas színvonalú, nemzetközi kontextusban is érvényes kurátori munkát.

A zsűri a beérkezett munkák közül kiemelte még Kelemen Zénó szobrászművész, valamint Grászli Bernadett kurátor A vonal alatt című pályaművét, amelyet magas színvonalúnak, művészileg hitelesnek, aktuálisnak ítélt - tették hozzá a tájékoztatóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.