Olvasnivaló

Margaret Thatcher és Helmut Kohl könyvét mutatták be Budapesten

Bemutatták Margaret Thatcher Életem és Helmut Kohl A fal leomlásától az újraegyesülésig című könyvét szerdán Budapesten.

2014.12.10 19:38MTI

John O'Sullivan, Margaret Thatcher brit miniszterelnök volt tanácsadója és beszédírója, a budapesti Danube Institute elnöke a bemutatón az egykori brit kormányfő kötetéről szólva hangsúlyozta: elengedhetetlen a múlt pontos felidézése ahhoz, hogy ne ismétlődjenek meg a korábban elkövetett hibák.

Az Antall József Tudásközpont által kiadott kötetek bemutatóján John O'Sullivan azt mondta: csak 25 éve ért véget a hidegháború, amely a legtöbb ma élő ember mindennapjainak része volt.

A jelenlegi ukrajnai helyzet is azt mutatja azonban, hogy a történelem tanulságait az emberek hajlamosak túl hamar elfelejteni - vélekedett.

Felidézte: annak idején nemcsak szakmai és politikai, hanem személyes jó viszonyt is ápolt Margaret Thatcherrel.

John O'Sullivan úgy látja, a tavaly elhunyt egykori brit kormányfő történelmi megítélése talán még mindig ellentmondásos, de az biztos, hogy fontos örökséget hagyott hátra.

Kevés miniszterelnökről mondható ez el, ilyen volt például korábban Winston Churchill és Clement Attlee, aki jelentősen megváltoztatta Nagy-Britanniát - mondta.

Véleménye szerint Margaret Thatcher öröksége összetett, voltak kudarcai és hozott hibás döntéseket, ilyen volt például, hogy ellenezte a német újraegyesítést.

Ugyanakkor a mérleg egyértelműen pozitív, hiszen tagadhatatlan eredményeket ért el, egyebek mellett a Falkland-háborúval, a privatizációval vagy a bányászok sztrájkjainak leverésével - mondta. Megjegyezte: A volt kormányfő érdemeit bizonyítja az is, hogy már eddig is rengeteg könyvet írtak róla.

John O'Sullivan arról is beszélt, hogy a thatcherizmus politikájának lényege Nagy-Britannia hanyatlásának megállítása volt.

Ezt elsősorban gazdasági szempontból tartotta fontosnak Margaret Thatcher, mert főleg gazdasági problémákkal küzdött az ország - emlékeztetett. Véleménye szerint az egykori brit miniszterelnök az erős nemzeti érdekeket tartotta szem előtt, de ezeket felülírta a gyakorlatias megfontolás.

A szakértő végül a hidegháborúval kapcsolatban megemlítette, hogy Ronald Reagan amerikai elnök nem egyedül nyerte meg a hidegháborút, kollektív összefogás kellett hozzá, és Margaret Thatcher az amerikai elnök legmegbízhatóbb partnere volt ebben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.