Kortárs művészek alkotásaival

Supka Magdolna-emlékkiállítás nyílik Budapesten

"Kiállításukat nyitotta meg, írt róluk cikkeket, tanulmányokat. Lesznek olyan művek is, amelyek kifejezetten neki készültek, vagy halála után, az emlékére születtek".

2014.12.08 00:30MTI

Csaknem negyven kortárs festő-, grafikus-, textil- és szobrászművész egy-egy alkotását mutatja be az a kiállítás, amely Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész emlékére, Magyarul európai címmel hétfő este nyílik a budapesti Vigadó Galériában.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) posztumusz tiszteleti tagjának 100. születésnapjára emlékező tárlatot Fekete György, az MMA elnöke és Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg.

Olyan alkotók munkáival idézik meg a művészettörténész alakját, akikkel kapcsolatban állt: "kiállításukat nyitotta meg, írt róluk cikkeket, tanulmányokat. Lesznek olyan művek is, amelyek kifejezetten neki készültek, vagy halála után, az emlékére születtek" - mondta el az MTI-nek Bényi Eszter textilművész, Supka Magdolna lánya, aki egyik textiljét mutatja be a kiállításon.

A tárlókban személyes tárgyakat, dokumentumokat, leveleket és élete során publikált katalógusokat, kiadványokat láthatnak az érdeklődők. Bényi Eszter felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly jelent meg A drámai groteszk című, rövidebb művészeti írásait tartalmazó válogatás, amelyben többek között a most nyíló kiállításon szereplő alkotókat elemzi a művészettörténész.

Kitért arra is, hogy édesanyja 1914. augusztus 3-án, éppen az I. világháború kitörésekor született. Élete során mindenki, még a szakmában is, Mannának szólította. "Ez a név még gyerekkorában ragadt rá, Ervin bátyja ugyanis kisgyerekként így tudta csak kiejteni ki a nevét" - jegyezte meg.

Az emlékkiállításon többek között Almásy Aladár, Kovács Péter, Bráda Tibor és M. Novák András festőművészek; Csikai Márta, Kő Pál és Csíkszentmihályi Róbert szobrászművészek; Gyulai Líviusz, Ágotha Margit, Maracskó Gabriella és Orosz István grafikusművészek; valamint Kárpáti Tamás, Mayer Berta és Somogyi Győző festő-grafikusművészek munkáival találkozhatnak az érdeklődők.

Supka Magdolna művészettörténeti doktorátusát a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen 1938-ban szerezte, a kandidátusi fokozatot 1971-ben szerezte meg. 1943-tól 1954-ig a Székesfővárosi Múzeumok, majd a Budapesti Történeti Múzeum muzeológusa volt, 1954-től három évig a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Dokumentációs Központ munkatársaként dolgozott. 1957-ben lett a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főmunkatársa. 1994-ben választották az MMA tagjává. 1994-ben Széchenyi-díjjal, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2005. november 10-én hunyt el Budapesten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.