Különleges perspektíva

Ybl-emlékév - az építész épületeinek makettjei Tapolcán

Ybl Miklós épületeit bemutató makett kiállítás nyílik kedden a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumban, ahol különleges perspektívában tárulnak a közönség elé a 200 éve született építész alkotásai.

2014.12.06 21:30MTI

Décsey Sándor, az intézmény igazgatója elmondta, hogy első vidéki helyszínként érkezik a tárlat anyaga Tapolcára a Magyar Nemzeti Múzeumból.

Hozzátette: a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara több mint 70 hallgatójának makettjeit nézhetik meg a látogatók. A kiállítás egyik különlegessége, hogy Ybl szakrális épületei, kastélyai, palotái és középületei mellett korabeli szerkezeti részletek is megelevenednek, például egy épület rejtett falszerkezete vagy egy oszlopfő metszete – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a modelleket három nagyméretű installációban helyezik el, amelyek szabadon körbejárhatók.

A megvilágított maketteket egymás felett két polcon kis betekintő nyíláson keresztül láthatja a közönség meglepő közelségbe kerülve a kiállított tárgyakhoz – mondta Décsey Sándor.

Ez az elrendezés egészen különleges perspektívában mutatja be az épületeket a részletek összhangjára helyezve a hangsúlyt – közölte az igazgató, hozzátéve, hogy közelről megszemlélhető lesz így például az Operaház erkélyének részlete, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár lépcsője vagy a drávafoki Bitto-kastély is.

Décsey Sándor elmondta azt is, hogy a tárlat a Szent István Egyetem és Budapest Főváros Levéltára együttműködésének köszönhetően jött létre és 2015. márciusig látogatható Tapolcán, ahonnan Székesfehérvárra - Ybl Miklós szülővárosába - költözik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.