Tegnap

Csaknem 300 milliós támogatás Kenyeres Bálint első játékfilmjének

A Tegnap főszereplője egy középkorú építész (Michael Nyqvist), aki nyugtalanító híreket hall afrikai építkezéséről, a helyszínre utazik, ott azonban furcsa módon mindent rendben talál. Már utazna haza, amikor egy pillanatra meglátja egykori szerelmét és elkezd nyomozni a nő után.

2014.12.05 01:30MTI

Csaknem 300 millió forintos gyártási támogatást nyújt a Magyar Nemzeti Filmalap Kenyeres Bálint első játékfilmjéhez, amelynek bemutatása 2016 tavaszán várható - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A magyar-francia-német-holland-svéd koprodukcióban készülő alkotásnak a filmalap döntőbizottsága 294 millió forint gyártási támogatást szavazott meg. A Tegnap című mozifilm főszereplője Michael Nyqvist, a kultikus svéd krimi, A tetovált lány sztárja lesz.

A forgatás februárban kezdődik Marokkóban, a film várható bemutatója 2016 tavasza - olvasható az összegzésben. A filmet az alkotók "egy fényes nappal, tűző napsütésben elmesélt film-noirnak" ígérik.

A Tegnap főszereplője egy középkorú építész (Michael Nyqvist), aki nyugtalanító híreket hall afrikai építkezéséről, a helyszínre utazik, ott azonban furcsa módon mindent rendben talál. Már utazna haza, amikor egy pillanatra meglátja egykori szerelmét és elkezd nyomozni a nő után.

A film operatőre Erdély Mátyás (Macerás ügyek, Delta, Miss Bala) lesz. A Tegnap - nemzetközi címén Hier - a Mirage Film Studio, a francia Les Films de L'Apres-Midi, a német One Two Films, a holland Rotterdam Films és a svéd Bleck Film koprodukciójában francia, angol és arab nyelven készül, vezető producere Taschler Andrea. Kenyeres Bálint 2005-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán.

Zárás című rövidfilmje szerepelt az 56. velencei filmfesztivál versenyprogramjában, több mint harminc filmfesztiválon tucatnyi díjat nyert. Before Dawn című rövidfilmjének világpremierje a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában volt 2005-ben, majd elnyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját és a Sundance Filmfesztivál különdíját.

A filmalap 2011-ben megkezdett tevékenysége során eddig 38 egész estés mozifilm gyártását támogatta, amelyek közül 14 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.