A halhatatlan hintaló

Hintalovakból nyílik kiállítás Leányfalun

A hintaló népszerűsége máig töretlen, variánsai száma rendkívül gazdag, nemcsak szerkezetükben, hanem megjelenésükben is és számos szabadalom kapcsolódik hozzá. Némelyik egészen bonyolult belső szerkezettel rendelkezik.

2014.11.20 20:30MTI
freedigitalphotos.net/debspoons

A halhatatlan hintaló címmel nyílik kiállítás szombaton Ladó Mária és Tóth Ferenc magángyűjteményéből a leányfalui Aba Novák Galériában.

A látogatók a játékparipák mellett hintalovas műalkotásokkal, karácsonyfadíszekkel, képeslapokkal is találkozhatnak, de az előtérben elhelyezett néhány példányon a legkisebbek és a legnagyobbak is kipróbálhatják a hintalovaglást.

A Tahitótfaluban élő gyűjtő felidézte: a mára mintegy kétezer darabot számláló gyűjtemény első példányát saját gyerekkori játéka képezte.

"A szenvedély húsz éve kezdődött, amikor a zalai családi ház padlásán rábukkantam egykori faparipámra" - emlékezett. Azóta nemcsak a játék hintalovakat keresik és gyűjtik, de a témához kötődő festményeket, szobrokat, ékszereket, irodalmi alkotásokat, zeneműveket, képeslapokat, fotókat, valamint a kollekció jelentős részét képező karácsonyfadíszeket, amelyeknek anyaga rendkívül változatos.

A természetes anyagtól a papíron, kerámián át a kristályig szinte minden megtalálható - emelte ki Tóth Ferenc. A tárgyak mellett a hintaló kultúr- és társadalomtörténeti vonatkozásai legalább olyan fontosak a gyűjtők számára, akik nemcsak rendszerezik az állományt, de folyamatosan kutatják is a témát.

Tóth Ferenc elmondta, hogy a játék a dokumentumok tanúsága szerint I. Károly angol királyhoz köthető, idén 404 éves. Az egykor céhekben, mesteremberek által készített példányok ma iparművészeti remekművek, a tömegtermelés megjelenésével azonban később egyre kevésbé míves példányok születtek.

A hintaló népszerűsége máig töretlen, variánsai száma rendkívül gazdag, nemcsak szerkezetükben, hanem megjelenésükben is és számos szabadalom kapcsolódik hozzá. Némelyik egészen bonyolult belső szerkezettel rendelkezik.

Tóth Ferenc a ma is folyamatosan bővülő kollekciója egyik különlegességének egy most 120 éves lovacskát jelölt meg, de gazdag képeslapgyűjteményében is akadnak értékes darabok, mint például az első világháborús példányok, melyeket a lövészárokból küldtek. A kiállítás szombattól egy héten át látható a leányfalui Aba Novák Galériában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.