Megemlékezés

A Prágai Tavaszt jövőre a II. világháború befejezésének évfordulója jegyében tartják

A II. világháború befejezésének 70. évfordulója jegyében rendezik meg jövőre a Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztivál jubileumi, 70. kiadását.

2014.11.13 06:30MTI
freedigitalphotos.com/artur84

Bedrich Smetana cseh zeneszerző Hazám című szimfonikus költeményét, amely hagyományosan megnyitja a fesztivált, 2015. május 12-én a hamburgi Északnémet Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara (NDR Sinfonieorchester) fogja előadni Thomas Hangelbrock vezényletével - közölte Roman Belor, a Prágai Tavasz igazgatója prágai sajtóértekezletén.

A rendezők az előadást jelképnek, a múlt árnyai áthidalásának szánják. A Hazám történetében ez lesz az ötödik eset, hogy a művet egy külföldi zenekar adja elő. Német zenekar most első ízben tanulja be a darabot.

"Történelmi szempontból a fesztivált a legyőzöttek nyitják meg, s a győztesek fogják zárni" - jelentette ki Belor. A fesztivál zárásaként június 2-án és 3-án Prágában fellép a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekar Vaszilij Petrenko orosz karmester vezényletével.

A nagy szakmai elismerésnek és népszerűségnek örvendő zenei fesztivál jubileumi évfolyamában 45 koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők.

A belépőjegyeket december 12-én kezdik árusítani a www.festival.cz honlapon, illetve a prágai jegyelővételben.

A jubileumi Prágai Tavasz költségvetése 83 millió korona (925 millió forint), magasabb mint az utóbbi évek átlaga, amikor a rendezvény költségvetése 75 és 80 millió korona között mozgott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.