A főváros szívében

A németalföldi festészetet bemutató új múzeum nyílt Madridban

Egy új, a 16. és 17. századi németalföldi festészetet bemutató múzeumot nyitott meg VI. Fülöp spanyol király szerdán a madridi Salamanca kerületben, egy hajdan kórházként, illetve templomként is működő épületben.

2014.11.06 20:30MTI

A hivatalos avatóünnepség után a nagyközönség csütörtöktől látogathatja a spanyol főváros szívében elhelyezkedő képtárat, ahol a többi közt Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens és idősebb Jan Brueghel festményeit tekinthetik meg három teremben.

A bemutatott negyven alkotás zömét kölcsönbe kapta a galéria, például 10 festmény a madridi Prado Múzeumtól, 21 kép pedig az antwerpeni Szépművészeti Múzeumból érkezett, amely felújítás miatt 2017-ig zárva tart. Fernando Checa, a múzeum tudományos igazgatója elmondta, hogy 11 Rembrandt-metszetet állítanak ki.

A múzeum nem alkotók, hanem témák szerint csoportosította a képeket, külön teremben kaptak helyet a tájképek, a vallási témájú képek és a csendéletek. A múzeum a Carlos de Amberes Alapítvány kezdeményezésére jött létre, amelynek célja, hogy megőrizze a történelmi kapcsolatokat Spanyolország, Belgium és Hollandia között.

A múzeummal közös épületben működő alapítvány gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza, amikor az épület a Madridba érkező németalföldi utazók számára szolgált kórházként. Az igazgató szerint az egykori zarándokokat most turisták követik.

A múzeum már most készül arra, hogy majd vissza kell adnia a kölcsön kapott képeket, azt tervezik, hogy kapcsolatba lépnek az amszterdami Rijksmuseummal további művekért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.