Októberi aukción kaparintottuk meg

Székesfehérváron mutatták be az ismét állami tulajdonba került Barabás Miklós-festményt

Székesfehérváron a Szent István Király Múzeumban mutatták be szerdán azt az ismét állami tulajdonba került Barabás Miklós-festményt, amelyen a művész gróf Nádasdy Ferencné gróf Zichy Ilonát ábrázolja.

2014.11.06 02:30MTI

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, hogy a magyar állam élve elővásárlási jogával, egy októberi aukción kikiáltási áron vásárolta meg az alkotást.

Hozzátette: a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ műtárgyfelügyeleti irodája a képért 5,5 millió forintot, a további költségekre pedig 1,1 millió forintot fizetett.

Emlékeztetett arra, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentése alapján műtárgyakat vásárol vissza az állam külföldi és magyar magántulajdonosoktól a magyar múzeumi hálózat számára. Örömének adott hangot, hogy Barabás Miklós Gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona című festményével hozzájárulhattak a magyar közösség gyarapításához.

Az államtitkár közölte, hogy a magyar művészettörténet kiemelkedő alakjának festménye három hónapig lesz látható a székesfehérvári múzeumban. Az alkotást utána a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban állítják ki. L. Simon László hangsúlyozta, hogy a közeljövőben több hasonló, visszavásárlásról szóló bejelentésük lesz.

A Forster Központ a hazai és külföldi aukciókat is folyamatosan figyeli, hogy a Magyarországról jórészt illegálisan elhurcolt műtárgyakat és bútorokat visszavásárolhassák. Mindez kapcsolódik a budai Vár és elsősorban a palotanegyed hosszú távú hasznosítását magában foglaló Hauszmann-tervhez is.

A Hauszmann-bizottság november 14-én ül össze először, az ülést Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg és ezen tárgyalnak a budai Vár felújításáról, a palota új hasznosításáról is - mondta.

L. Simon László közölte, hogy a kormány két hete tárgyalt a nemzeti kastélystratégiáról, amelyet a Miniszterelnökség dolgozott ki a Forster Központ segítségével. A kormány támogatta a javaslatot, de kérte a program bővítését, hogy újabb létesítmények kerülhessenek a 2014 és 2020 között felújítandó kastélyok közé. A kibővített stratégia november 13-án kerül a kormány elé - fűzte hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nagyszabású programról van szó, amely jelentős forrásokat tartalmaz majd. Megjegyezte, hogy a tervezetben szereplő kastélyok nagy része Fejér megyei, mert ott számos olyan főúri kastély épült, amely építészeti és művészettörténeti szempontból igen jelentős.

Cser-Palkovics András polgármester a múzeumban lévő Seuso-kiállításról elmondta: egy hónappal ezelőtti megnyitása óta mintegy tízezer látogató látta a kincseket.

Úgy vélte, helyes gyakorlat vidéki nagyvárosokba ilyen jelentős tárlatokat vinni és alátámasztja azt a törekvést, amely a festmény megvásárlásához is vezetett. L. Simon László megjegyezte: a vidéki időszaki kiállítások szorgalmazása és támogatása jó irány, mert jelentősen növeli a múzeumok látogatottságát és a bevételeket is.

Kiemelte, hogy a kormány hamarosan áttekinti a múzeumok ingyenes látogathatóságát szabályozó rendeletet. Mint mondta, változtatni akarnak rajta, a kedvezményezetti kört és a nyitva tartási időket is újragondolják és új jogszabályi környezettel kezdik a múzeumok 2015-öt.

Sághi Attila, a Forster Központ elnöke rámutatott arra, hogy nem üres kastélyépületeket akarnak, hanem a régi hangulatot, kulturális értékeket szeretnék visszahozni. Úgy vélte, ennek jó példája Barabás Miklós alkotásának sikeres megvásárlása is.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint Barabás Miklós (1810-1898) életművében fontos szerepet töltöttek be a főúri és polgári megrendelésre készült portrék, közülük való gróf Nádasdy Ferencné, született gróf Zichy Ilona (1849-1873) megörökítése.

A 220-szer 160 centiméteres olaj-vászon festményen a fiatalasszony gyászruhát visel. Az egészalakos festmény jelzete mutatja, hogy a grófné korai halála után négy évvel, 1877-ben készült.

A kép előtörténete csak részben ismert, az azonban szinte biztos, hogy szorosan kötődik Zichy Ilona férjéhez, Nádasdy Ferenchez (1842-1907) és általa a nádasdladányi kastélyhoz, amelyet az özvegyen maradt, fiatal gróf úgy fejezett be és úgy rendezett be, mintha elhunyt hitvese továbbra is ott élne.

A gróf többet nem házasodott meg, három gyermekének, a kultúrának és a közügyeknek szentelte életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.