Bill Frisell november 8-án lép fel

Amerikai gitárlegenda a Trafóban

Napjaink dzsesszzenéjének egyik legfontosabb gitárosa, az amerikai Bill Frisell ad koncertet november 8-án szombaton a fővárosi Trafóban csapatával.

2014.11.03 15:55MTI
Fotó: Wikipédia

A 63 éves Frisell egyedi gitárjátéka könnyen felismerhető: dallamközpontúság, ízléses effekthasználat, intim megszólalás jellemzi. Zenéje valahol félúton van a dzsessz, a rock és a country között, stílusa csupa alázat, mélység, izgalom, melankolikus optimizmus, amit a névjegyének számító hangszerével, a Fender Telecasterrel közvetít - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Pályafutása során számos világsztárral játszott együtt, és több tucat fantasztikus albumot készített. Partnere volt például Allen Ginsberg, Arto Lindsay, David Sylvian, Mike Stern, Elvis Costello, John Zorn, Jeff Buckley, Jan Garbarek, John Scofield vagy Norah Jones. Bill Frisell budapesti koncertje az október elején megjelent Guitar in the Space Age című album anyaga köré épül.

"Egy klasszikus elektromosgitár-rajongó lemeze. Úgy játssza a dalokat, mint egy tini, aki most szedte le izgatottan a számokat, ugyanakkor legalább annyira szellemes, kidolgozott és finom, mintha absztrakt műveket adna elő" - írta a friss kiadványról a brit Guardian zenei rovata.

Az új album bemutatója kalandos utazás Frisell gyermekkorának instrumentális és vokális popzenéinek világába, különleges találkozás az űrkorszak gitárzenéivel, többek közt Duane Eddy, a Byrds, a Beach Boys és a Kinks dalaival, szerzeményeivel.

A gitárost szombaton a Trafóban az új albumon szereplő együttes kíséri: Greg Leisz pedal steel-gitáros, Tony Scherr bőgős és Kenny Wollensen dobos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.