Design hét

Kortárs művészet és kerti törpék

Fröccsöntött kerti törpéket értelmez újra huszonöt kortárs képzőművész - mások mellett Wahorn András, Stark Attila, EfZámbó István és Szurcsik József - a Werk Akadémia és a Loffice Törpék kora című, vasárnap nyíló kiállításán, a Design Hét Budapest keretében.

2014.10.04 19:14MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

A Werk Akadémia és a Loffice kortárs művészeti projektjére felkért művészek egy-egy a szervezők által megvásárolt, fröccsöntött kerti törpét értelmeznek újra a Kenéz Réka kurátor által megadott szempontok szerint, elkészítve a tömegkultúra egyik emblematikus tárgyának kortárs művészeti interpretációját - közölték az MTI-vel szombaton a szervezők.

Korai változataik, a 19. századi német agyagmanók helyett mára szinte csak fröccsöntött giccs repróként ismerjük a kerti törpéket, főbb jellegzetességeik: a fríg sapka és a hosszú szakáll azonban mindvégig megmaradtak.

Míg eleinte presztízsszámba ment a manufaktúrákban kézzel festett kerámia kerti törpe birtoklása, mára mindenki számára elérhetővé vált a tömeggyártott, műanyag utód; a német háztartásokat ma 22 millió törpe "védelmezi" - áll a tárlat kurátori koncepciójában.

A mondák és mesék eredete egy genetikai betegség megjelenéséhez vezethető vissza (achondroplázia). Velázquez törpeportréitól a Tolkien-féle univerzum szereplőin át a Trónok harca Tyrion Lannister karakteréig a törpék gyakran művészeti alkotások inspirálói voltak.

A törpe mint téma nem szokatlan a kortárs képzőművészetben sem: a szlovén Gregor Kregar munkáiban a Jeff Koons-i giccs találkozik a tolkieni fantasy világával, míg Paul McCarthy amerikai képzőművész a Walt Disney hét törpéjének karakterét kettőzi meg vagy csomagolja ládába némi warholos színezettel - emlékeztet a kurátor.

Kenéz Réka Bucsi Árpádot, EfZámbó Istvánt, Fajgerné Dudás Andreát, Felsmann Istvánt, Fischer Juditot, Juszuke Fukuit, Győrffy Lászlót, Horror Pistát, Horváth Dánielt, Karácsonyi Lászlót, Kerekes Gábort, Király Andrást, Kocsi Olgát, Lendvai Ádámot, Magyarósi Évát, Marjai Juditot, Meszter Milánt, a Nemmivoltunk! Crew-t, Nagy Benjámint, Stark Attilát, Szurcsik Józsefet, Tóth Andrejt, Uglár Csabát, Verebics Ágit és Wahorn Andrást kérte fel egy-egy törpe megalkotására.

Az elkészült művekkel október 5. és 10. között a Werk Akadémia Salétrom utcai kertjében találkozhat a közönség, majd a törpéket az Art Market Budapest kortárs művészeti vásáron, a Millenáris Parkban Winkler Nóra vezetésével október 12-én árverésre bocsátják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.