Programajánló

CAFe Budapest: új cirkusz, tánc és film is a programban

Bemutatók és különleges darabok várják az új cirkusz (azaz a nem hagyományos cirkusz) és a tánc szerelmeseit az október 19-ig tartó CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

2014.10.05 05:30MTI

A Recirquel Újcirkusz Társulat új produkciója és a Cirque Le Roux vendégjátéka mellett egy artistafenoménnek emléket állító produkció, Barta Dóra és Andrej Petrovic közös koreográfiája, valamint a modern tánc úttörőjét megidéző Mary Wigman Dance Evening színesítik a programsorozatot.

A Recirquel Újcirkusz Társulat a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán. A társulat előadásaiban az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház. Legújabb produkciójuk, a Párizs Éjjel a múlt század 30-as éveibe repíti a nézőket, ahol örömlányokkal, házalókkal találkozhatnak, bejárhatják a város bisztróit és kocsmáit, megismerkedhetnek a vágyakozással, a magányossággal és a (tiltott) szerelemmel. Az előadás október 3-tól hat alkalommal látható a budapesti Művészetek Palotája (Müpa) mellett felállított CAFe Sátorban - olvasható a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Cirque Le Roux a világ számos országában vendégszerepelt már, eredeti hangvételű előadásaik a szakma és a közönség részéről is lelkes fogadtatásra találtak. Legújabb előadásuk, a The Elephant in the Room szintén a CAFe Sátorban lesz látható október 7-én és 11-én. A színház, a pantomim, az akrobatika és a revü izgalmas keverékét a fekete-fehér filmek és az 1920-1930-as évek atmoszférája ihlették.

Az Acrobates című produkció a tragikus balesetben lebénult artistának, Fabrice Championnak állít emléket. Az artistafenomén a baleset után emberfeletti erővel tért vissza az életbe és a cirkusz világába, a hátrányokat új perspektívába helyezve újradefiniálva az akrobatikát. Championnak rejtélyes módon veszett nyoma 2011-ben Peruban, ahol máig tisztázatlan körülmények között vesztette életét. A filmrendező Olivier Meyrou és a rendező Stéphane Ricordel, valamint a két akrobata, Alexandre Fournier és Matias Pilet ezzel a darabbal állítanak emléket barátjuknak. Az előadást október 16-án és 17-én tűzi műsorra a Trafó.

Az Akram Khan Company egyik legmeghatározóbb táncművésze, továbbá a névadó társalkotója, Andrej Petrovic és a Barta Dóra által vezetett Kecskemét City Balett közös produkciója lesz Az Ötödik Évszak, amelyhez Vivaldi korszakos alapművét, a Négy évszakot transzformálta rafinált és finom eszközökkel maivá a német származású brit zeneszerző, Max Richter. A darabot október 8-án mutatják be a Művészetek Palotájában.

A Mary Wigman Dance Evening során az ecuadori koreográfus, Fabián Barba Mary Wigman elsöprő sikerű első amerikai turnéját és senkivel össze nem téveszthető stílusát varázsolja a néző szeme elé a Trafóban október 14-én.

Az Oscar-díjas filmrendező, Kertész Mihály A tolonc című némafilmje nem csupán a rendező személye, hanem Jászai Mari miatt is különleges alkotás, hiszen a korszak színészóriásának ez az egyetlen fennmaradt filmje. A főszerepeket az első magyar filmsztárok, Berky Lili és a később világhírűvé vált Várkonyi Mihály játszották. A filmkuriózumot a Magyar Filmhét nyitóeseményeként október 13-án vetíti a Művészetek Palotája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.