Először nyílt kiállítása

Beengedték Vasarelyt Moszkvába

Először nyílt Vasarely-kiállítás az orosz fővárosban. A Csepei-magángyűjtemény darabjai péntektől három hétig láthatók a Vinzavod nevű moszkvai modern művészeti központban.

2014.10.04 08:29MTI

Csepei Katalin, a kollekció gondozója elmondta, hogy az op-art jelentős képviselőjének régi vágya volt, hogy alkotásai az orosz fővárosba is eljussanak. Megmutatta azt az 1987. decemberi, franciaországi keltezésű levelet, amelyben Victor Vasarely éppen erről írt.

A levélben a pécsi születésű művész elismerte azokat azokat a fáradozásokat, amelyeket a nemrég elhunyt Csepei Tibor gitárművész, zenepedagógus és felesége, Katalin végzett az ő munkáinak népszerűsítésére szerte a világon, és úgy vélte, hogy művei Moszkvában való bemutatásának egyik lehetséges módja az lenne, ha előtte más kelet-európai helyszíneken is a közönség elé tárnák őket. "A keleti nép-demokráciák: Kelet-Németország, Lengyelország, Csehszlovákia, Jugoszlávia szintén egy remek útvonal Moszkva felé, ami a közeljövő nagy diadala lenne vagy lesz" - fogalmazott.

A Csepei-magángyűjtemény darabjait Moszkva délkeleti részén, a Kurszki pályaudvar közelében lévő népszerű modern művészeti központban állították ki. Az egykori borüzem, a Vinzavod helyén létesült központban - amely megtartotta régi nevét - mintegy 750 négyzetméteren 118 alkotást: képeket, kis szobrokat és más különleges Vasarely-munkákat helyeztek el.

A hivatalos megnyitó előtt Irina Vobiljova orosz képzőművész, a modern művészeti központot támogató alap igazgatója az MTI-nek elmondta, a fejlett számítógépes technológia korszakában épp az ilyen kiállítások példázzák, hogy az igazi művészet mennyire előre látja a jövőt, és mennyire aktuális. Az 1970-es években még nem létezett komputeres grafika, sem a fotoshop technika - mondta Vobiljova, utalva Victor Vasarelynek a 30-40 évvel ezelőtt készült optikai festészeti alkotásaira. Úgy fogalmazott, hogy "nem tudtak ellenállni" az oroszországi magyar nagykövetség és a moszkvai magyar kulturális intézet megkeresésének, hiszen a gyűjtemény a szakemberek és a nagyközönség számára ugyanolyan érdekes, ezért örömmel állították ki.

"Ez az év legfőbb magyar kulturális eseménye Moszkvában, már három éve készülünk rá" - nyilatkozta Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjának igazgatója az MTI-nek. Mint mondta, a Vasarely-alkotásokból álló Csepei-magángyűjteménynek méltó helyet akartak biztosítani, ezért a kiemelt, igazán tekintélyes galériákat keresték meg. A magánképtárak rögtön lecsaptak a lehetőségre. Választásuk az utóbbi évek "legmenőbb" moszkvai modern művészeti központjára esett, amelynek művészeti igazgatója úgy vélte, ha egyetlen Vasarely-képet helyeztek volna el a teremben, akkor is megért volna egy kiállítást.

Május végétől néhány héten át Nyizsnyij-Novgorodban, az Arzenal nevű kiállítási központban láthatták az érdeklődők az pp-art (optikai festészet) világhírű megteremtőjének alkotásait. Csepei Katalin az MTI-nek elmondta, már most többen érdeklődnek, hogy a gyűjteményt más oroszországi nagyvárosokba is elvigyék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.