CAFe Budapest

Laurie Anderson-koncert hétfőn a Müpában

Az elmúlt évtizedek kísérleti művészetének egyik legfontosabb alakja, a komplex multimédia előadóként ismert Laurie Anderson lép fel hétfőn Budapesten a Művészetek Palotájában. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében koncertező amerikai művész telefonon nyilatkozott a közmédiának New Yorkból.

2014.10.04 06:30MTI

A hetvenes évek elején szobrászként végzett, majd különböző avantgárd és ellenkulturális rendezvényeken lépett fel kísérleti előadásaival. A zenei fősodor akkor fedezte fel, amikor 1981-ben megjelent O Superman című kislemeze, amelyhez hátteret egy telefonos üzenetrögzítő hangjai jelentették nyolc percben. Mint most felidézte, nagyon meglepődött, amikor a szám második lett a brit kislemezlistán.

"Nem igazán tudtam, milyen dalok vannak a slágerlistákon, úgy gondoltam, nagyon fiatal előadók a jellemzőek, egy elég sznob környezetből. Mi nem igazán képviseltük azt a fajta popkultúrát. Amúgy szórakoztató volt, úgy álltam hozzá, hogy ez egy teljesen őrült dolog: egyszer csak az öledbe hullik valami, amiről nem is álmodtál. Ez más érzés, mint amikor olyan teljesül, amire régóta vágysz" - mondta Laurie Anderson.

Az előadó a kilencvenes évek második felétől az életben és sok esetben a munkában is egy párt alkotott Lou Reeddel, a legendás Velvet Underground egykori alapítójával, aki tavaly októberben hunyt el. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a közösen készült dalok közül talán az In Our Sleep a kedvence, ez a dal Anderson Bright Red című 1994-es lemezén található. Hozzátette: legkedvesebb emlékei közé tartozik a Reeddel közös 2009-es turné is, amelynek The Yellow Pony and other Songs and Stories volt a címe. "Akkor mindketten nagyon hangosan játszottunk a hangszerünkön".

Laurie Anderson legutóbbi stúdióalbuma négy évvel ezelőtt jelent meg Homeland címmel. Ezen számos közreműködő volt, köztük fiatal művészek, például Antony Hegarty, az Antony and the Johnsons frontembere vagy Kieran Hebden (Four Tet). "Jövő tavasszal fellépek néhány fesztiválon és remélem, néhány fiatal zenészt ismét meg tudok hívni. A látóteremben vannak, igyekszem mindig képben lenni, hogy ki mit csinál".

A New York-i művész nemcsak szokatlan zenéjével, előadásmódjával és színpadi világával számít kísérletezőnek, számos hangszert is kifejlesztett. Ezek közül a legismertebb az a hegedű, amelyhez a vonó szőrszálai helyébe magnószalag, a hangszerre lejátszófej került, illetve a talking stick (beszélő bot) nevű rádióelektronikus hangszer, amellyel szinte bármilyen hang előállítható és utánozható.

"Nem gondolom, hogy feltétlenül új hangszerek kifejlesztésére kellene buzdítani a fiatalokat, hiszen rendkívül érdekes, gyönyörű és veszélyes dolgokat lehet művelni akár egy régi zongorán is. Ahogy csodás műalkotás készíthető egyetlen ceruzával is, a jó zenéhez sem feltétlenül a jó és új hangszer szükséges. Ugyanakkor igaz, hogy új ötleteket új hangszerekből is lehet meríteni" - fejtette ki Laurie Anderson.

A művész - néhai férjével, Lou Reeddel együtt - igazi New York-i, alkotói tevékenysége a kezdetektől ide kapcsolta. "A legtöbb város napról napra változik, különösen érvényes ez a kikötőkre, amilyen New York is. Sok hely, ami régen a művészeké volt, mára a bankároké lett. Ennek ellenére még mindig jönnek a fiatal művészek, mert nagyon kedvelik ezt a várost és ma is jelentős szerepük van az itteni életben és a fejlődésben. New York elképesztő művészeti és kulturális központ, de lehet, hogy egy fiatal művésznek most inkább azt tanácsolnám, menjen Berlinbe".

Laurie Anderson többször járt Magyarországon, először még a kilencvenes évek közepén, legutóbb 2007-ben, amikor a Művészetek Palotájában tartott koncertje mellett videóiból és installációiból is kiállítást rendeztek. "Inkább az emberekre emlékszem Magyarországból, mint helyekre, és nagyon szerettem a zenei élet intenzitását".

Az előadó végül beszámolt arról, hogy nemrég vették fel új szerzeményeit a Kronos Quartettel. "Folyamatosan írok új dalokat, darabokat, de nem tudom, mikor lesz új lemez, majd meglátjuk".

Laurie Anderson október 6-án hétfőn 19 óra 30 perckor lép színpadra a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A vele készült interjú pénteken 19 órától a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában hallható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.