Mézédes

Borszűrő Szent Mihály ünnepe, iparos nap és szabadegyetem Ópusztaszeren

Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak, és ritka, már-már elfeledett népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg azok, akik Borszűrő Szent Mihály ünnepéhez kapcsolódva hétvégén ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol a Szeri Szabadegyetem előadásait is meghallgathatják.

2014.10.02 09:15MTI
freedigitalphotos.net/marin

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta, hogy szombaton és vasárnap a skanzenben szinte minden tanya és ház udvara élettel telik meg, minden portán valamilyen népi iparos mutatja be mesterségének fortélyait.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő a Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének.

Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret, de az érdeklődők megismerkedhetnek a híres szegedi fűszerpaprika feldolgozásának folyamatával is.

A vendégek préselhetnek szőlőt, kóstolhatnak mustot, kipróbálhatják a lábbal működtetett paprikamozsarat, a külüt, és első alkalommal bemutatják azt is, hogyan működik a járgányos, lóval meghajtott paprikamalom. Mihály napján tartották Szegeden a híres őszi vásárt is.

A látogatók megismerhetik az egykor itt árusító mesteremberek kádárok, gyékényesek, szakajtókötők, lópatkolók, csipkeverők, szappanfőzők, szűrszabók munkáját, portékáit, Piri néni sütőtanfolyamán pedig az is kiderül, hogyan készül a finom kenyérlángos vagy a fonott kalács.

A hétvégén rendezik a Szeri Szabadegyetemet is, amely középpontjában a pásztorélet bemutatása, valamint Bálint Sándor néprajzkutató születésének 110. évfordulója áll. A szegedi néprajzkutatóról Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője tart előadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.