Elkészült a józsefvárosi "FiDo" tér

Ilyen az, amikor egy építészhallgató álma valóra válik

A frissen átadott megújult józsefvárosi FiDo tér érdekessége, hogy az azóta már diplomás építészmérnök Jani Anna (BME) diplomamunkája szolgált ötletként és koncepcionális javaslatként a tér újjáépítése során.

2014.09.27 16:00ma.hu
Fotó: Józsefváros.hu

Az együttműködés onnan indult, hogy Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere az interneten felfigyelt Jani Anna diplomamunkájára, aminek célja egy olyan hely kialakítása volt a kerületben, amihez kötődhetnek a helyi fiatalok, ahol levezethetik a felesleges energiáikat és társaságra találhatnak, ahelyett, hogy mindezt az utcán keresnék. A felújítást Jani Anna munkája alapján valósították meg, a hölgy végig segédkezett a FiDo tér felelős tervezőjének. Ritka, vagy talán nincs is más példa arra, hogy még azelőtt valóra vált egy építész hallgató álma, mielőtt diplomáját kézhez kapta volna.

A Magdolna Negyed Program harmadik fázisában kevesebb, mint fél év alatt valósult meg a Fiumei út és a Dobozi utca között elhelyezkedő FiDo tér 221 millió forintos rehabilitációja. Előtte a negyedben elenyésző volt a sportcélú zöld és szabadtéri területek aránya és az olyan helyeké, ahol hasznosan, közösségben lehet eltölteni a szabadidőt.

Most a lepusztult, funkcióját vesztett "zöldterület" rehabilitációja Jani Anna tervei alapján teret ad a negyed területén eddig hiányzó, sportolásra, a szabadidő eltöltésére alkalmas nyitott használatú sportpályáknak és dühöngőknek is. A térre látogatókat foci, kosárlabda, streetball pályák várják lelátókkal és két kültéri ping-pong asztal is.

A multifunkcionális közösségi épület csoportos játékokra, tanulásra és előadások megrendezése is lehetőséget nyújt. A tetején pedig gördeszkázásra és görkorcsolyázásra alkalmas pályát alakítottak ki. Megújult a tér környezete is, az oda vezető gyalogos utak és a tér körüli járdák is új térburkolatot kaptak. A nagy fáktól kellemesen árnyékos téren padok, asztalok állnak rendelkezésre a pihenni vagy beszélgetni vágyóknak, de óriás sakk és kültéri fitness gépek is kipróbálhatók.

A felújítás egy átfogó szociális programmal is párosul, a sport és a rekreációs lehetőségeken kívül.  A legfontosabb cél olyan programok, rendezvények, sportolási lehetőségek nyújtása a helyi gyerekek, fiatalok és családjuk számára, ami a szabadidejük hasznos és egészséges eltöltését biztosítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.