Gasztronómiai utazás

A nagyvilág ízeit kóstolhatjuk a Sóstói Múzeumfaluban

Az eurázsiai sztyeppéről például kumiszos koi pörköltet kínálnak majd, Japánból különféle szusik, a közép-amerikai Mexikóból a fajita, a közel-keleti Libanonból pedig a vajas sárgalencse leves szerepel a kínálatban. Lesznek olasz, kínai és török ételremekek is a nem mindennapi étlapon.

2014.09.07 13:47MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

A nagyvilág ízeit kóstolhatják meg jövő szombaton a Sóstói Múzeumfalu látogatói a Kóstolja meg! Hagyományok, ízek, nemzetek elnevezésű gasztronómiai fesztiválon.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy 36 meghívott séfcsapat több mint hatvanféle ételkülönlegességet főz majd.

Nemcsak a történelmi Magyarország tájegységeinek kedvelt népi ínyencségeit, hanem távoli földrészek paraszti konyháinak kuriózumait is megkóstolhatják az érdeklődők. Az elkészített ételek mellé pedig az adott hely eredetvédettséggel bíró pálinkafajtáit is felszolgálják.

Az eurázsiai sztyeppéről például kumiszos koi pörköltet kínálnak majd, Japánból különféle szusik, a közép-amerikai Mexikóból a fajita, a közel-keleti Libanonból pedig a vajas sárgalencse leves szerepel a kínálatban.

Lesznek olasz, kínai és török ételremekek is a nem mindennapi étlapon. Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági szakácsok is érkeznek a fesztiválra, ők készítenek brindzás haluskát, titkos összetevőkből mérges lapcsánkát, barátlevest és sok-sok más finomságot.

A fesztivál a korábbi Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű főző-sütő show folytatása és ha a világ ízeinek kedvező lesz a fogadtatása, ezentúl a földkerekség minden szegletéből megismerhetnek majd egy-egy ételkülönlegességet a következő években az ínyencek - tette hozzá Kisgyörgy Tamás.

A múzeumfalu munkatársa arról is szólt, hogy a skanzen női dolgozói egy rekordkísérletre vállalkoznak a rendezvényen: a lehető legtöbb tirpák csörögét akarják megsütni.

A csöröge fánk vagy fánkforgács Nyíregyháza bokortanyáinak jellemző étele és a skanzenben most a tradicionálisan fával fűtött csikóspóron sütik majd a látogatóknak.

Kisgyörgy Tamás kitért arra, hogy a szeptember 13-i rendezvényen a hangulatról utcazenészek gondoskodnak, lesz gyümölcsszobrász bemutató is: Kinka László készít látványos kompozíciókat a Sóstói Múzeumfaluban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.