A Népművészet Ifjú Mestere

Ifjú Mesterek remekei az Iparművészeti Múzeumban

A Népművészet Ifjú Mestere pályázat díjazott alkotásaiból Ifjú Mesterek remekei címmel pénteken nyílt kiállítás Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében.

2014.08.15 14:28MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Hagyományok Háza szervezésében szeptember 26-ig látható kiállításon többek között nemez- és hangszerkészítők, hímzők, csipkekészítők, valamint egy kovács, egy bőrműves, egy késes és egy viseletkészítő legjobb népművészeti munkáit mutatják be.

A Népművészet Ifjú Mestere díjat 1972-ben alapították, 2001-től a Hagyományok Háza gondozza a pályáztatását - idézte fel a kiállítás budapesti megnyitóján Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: az elismerést alkotói és előadó-művészeti kategóriában osztják ki. A szakmai zsűri az idén 22 jelentkező 44 pályaművéből választotta ki a tárlaton látható 17 alkotó népművészeti munkáját, illetve alkotásegyüttesét.

"A kiállítás tárgyain látható, hogy mindegyik alkotó gondolkodott azon, miként lehet a népművészeti elemeket hasznosítani a 20. században" - vélekedett Cseri Miklós. Felhívta a figyelmet arra, hogy többen komplex munkákat hoztak létre, mint például a mézeskalács-készítő, aki maga faragta ki a sütemény formáját is.

"A kovács pedig a beszolgáltatások idején a padlásokra menekített szekérelemeket kovácsolta össze, és azokból hozott létre újabb eszközöket" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A díjazott 15 és 35 év közötti fiatalok értékmentést is végeznek, hiszen megőrzik az utókor számára a magyar, határon túli és inneni népi és kulturális hagyományokat - tette hozzá.

Az elismerő okleveleket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 18-án a hivatalos állami ünnepségsorozat részeként nyújtja át a díjazottaknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.