3,6 millióból egy

Ezerháromszáz éves relikviát követelnek vissza a kínaiak Japántól

A 700-as évek elejéről származó, japánok által eltulajdonított kősztélét követel vissza Japántól egy kínai csoport.

2014.08.13 23:30MTI
Forrás: Wikipedia

A kínai szövetség (CFDC) a szigetország kínai konzulátusán keresztül egyenesen Akihito japán császárnak és a japán kormánynak címzett levélben kéri a Pohaj-királyság (698-926) idejéből származó sztélé mielőbbi visszaadását.

A három méter széles, 1,8 méter magas és két méter vastag kőlap azt a történelmi tényt rögzíti, hogy a kínai Tang-dinasztia (618-907) egyik császára kinevezi a Pohaj-királyság első királyát.

A sztélét eredetileg az északkelet-kínai Liaoning tartományban lévő Lusunban állították ki, de azt a japán hadsereg 1908-ban "háborús trófeaként" Japánba szállította, s a feltételezések szerint a japán császári palotába került.

Ez az első eset, hogy egy kínai polgári szervezet a császári családhoz fordul eltulajdonított tárgyakat visszakövetelve - jegyzi meg a Hszinhua. A CFDC hétfő estig nem kapott választ levelére, a szervezet szakértői csoportot akar Japánba küldeni, hogy növelje a nyomást a szigetországra.

A kínai sajtóban megjelent információk szerint a japánok az 1894-es első japán-kínai háború és a második világháború 1945-ös vége között eltelt fél évszázadban mintegy 3,6 millió műemléket tulajdonítottak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.