Még 1907-ben állították fel

Visszakerült helyére a felújított egri Dobó-szobor

Péntek délelőtt visszaemelték eredeti helyére Dobó István felújított szobrát az egri Dobó téren.

2014.07.25 14:51MTI
MTI/Komka Péter

Schütz Zoltán restaurátor az MTI-nek felidézte: Stróbl Alajos 1907-ben felállított, a várvédő Dobó Istvánnak emléket állító 2,5 tonnás kompozícióját februárban szállították el restaurálni.

Első lépésként homokfújással letisztították a szobor oxidált felületét, majd a sérült részeket hagyományos, poncolásos módszerrel kijavították, az átcsiszolást követően pedig kénmájjal patinázták a műalkotást. Megerősítették a szobor kisebb részeit tartó rögzítéseket, és gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről is.

Schütz Zoltán elmondta: elkészültek a korábban szintén a Dobó tér állt másik szoborcsoport, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1967-ben felállított, Végvári vitézek elnevezésű alkotásának felújításával is. Ez a kompozíció azonban nem a megújuló Dobó térre kerül majd vissza, hanem az annak szomszédságában kialakítandó Végvári Vitézek terén fogják felállítani.

Az Egri Városfejlesztési Kft.-től kapott tájékoztatás szerint a két szoborcsoportot a történelmi belváros mintegy 5,5 milliárd forintos, jelenleg is zajló rehabilitációs programjának részeként újították fel. A restaurálás összköltsége közel 35 millió forint volt.

MTI/Komka Péter


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.