Matthew Flinders

200 éve halt meg Ausztrália névadója

Kétszáz éve, 1814. július 19-én halt meg Matthew Flinders angol tengerésztiszt, Ausztrália kontinens voltának bizonyítója és névadója.

2014.07.19 00:30MTI

1774. március 16-án született az angliai Doningtonban, egy sebészorvos fiaként. Gyermekkori olvasmánya, a Robinson Crusoe csábította a tengerekre, 15 évesen beállt a királyi haditengerészetbe. Első nagy utazásán a Bounty-zendülés révén híressé lett William Blight kapitány hajóján kenyérfát vittek Tahitiből Jamaicába, 1795-ben az ausztráliai Új-Dél-Wales gyarmat új kormányzóját állomáshelyére szállító Reliance fedélzetén szolgált főárbocmesterként. A kiváló térképészi és navigációs tehetséggel bíró Flinders az út során barátságot kötött George Bass hajóorvossal, s megérkezésük után egy nyitott csónakkal felfedezőutakra indultak. Egy év leforgása alatt feltérképezték Ausztrália dél-keleti partjait a mai Sydney közelében fekvő Botany Bay-től a kontinens déli részén fekvő Everard-fokig, 1798 végén Tasmania partvidékével ismerkedtek meg.

Flinders 1800-ban visszahajózott Angliába, ahol felfedezőútjai felkeltették a tudósok, köztük Sir Joseph Banks, a legrégibb angol tudományos társaság, a Royal Society elnökének érdeklődését is. Banks közbenjárására Flinderst nevezték ki az Új-Hollandia (akkor így nevezték a részben még ismeretlen déli földet) felfedezésére induló Investigator kapitányává. Az 1801. július 18-án kihajózó expedíció december 6-án érte el az ausztrál szárazföld legdélnyugatibb pontját, a Leeuwin-fokot, innen kelet felé hajózva a szárazföldet Tasmania szigetétől elválasztó Bass-szorosig feltérképezték a déli partot. A mai Adelaide közelében találkoztak a szintén a partvidék felderítésén ügyködő Nicolas Baudin francia felfedezővel, az esemény emlékét őrzi az Encounter (Találkozás)-öböl.

Flinders a part mentén hajózva elérte Port Phillipet, ahol később Melbourne megépült, mit sem tudva arról, hogy tíz héttel korábban már itt járt John Murray kapitány. Miután Sydneyben feltöltötte készleteit, északra indult, hogy feltérképezze a mai Queensland partjait, felfedezte az észak-ausztráliai Carpentaria-öblöt és megtalálta az Új-Guinea és Ausztrália között a Torres-szoroson át vezető, mindmáig egyetlen veszélytelen hajóutat. Hajójukba szivárogni kezdett a víz, a szükséges javításokat nem tudták elvégezni, de tovább haladtak nyugat felé. Flinders Timor szigetét érintve elsőként hajózta teljesen körbe a földrészt, az út során vízbe dobott két vasmacskájukat 1976-ban a nyugat-ausztráliai Middle Islandnél találták meg búvárok.

Forrás: Wikipedia

A menthetetlennek ítélt Investigator helyett Sydneyben nem talált kutatásai folytatására alkalmas hajót, így utasszállító vitorláson hazaindult Angliába. A hajó a Nagy Korallzátonynál megfeneklett, Flinders a mentőcsónakot a nyílt tengeren navigálva mentette meg az utasokat, és intézkedett a zátonyon rekedtek kimentéséről is. Másodszorra a helyben épített 29 tonnás Cumberland kapitányaként bontott vitorlát, de a hajó olyan rossz állapotban volt, hogy 1803 decemberében ki kellett kötnie a franciák által ellenőrzött Isle de France (ma Mauritius) szigeten. Az itteni kormányzója az újból kitört francia-angol háborúskodás miatt letartóztatta Flinderst, akinek szabadon bocsátását 1806-ban rendelte el Napóleon, de erre csak 1810-ben került sor.

A fogság kezdeti szigorának enyhülése után Flinders szabadabban mozoghatott, feljegyzéseit is visszakapta. 1804 novemberében küldte el Londonba az általa feltárt földrész (Y46/1) számmal jelzett első térképét, amelyre csupa nagybetűvel írta a javasolt nevet: Ausztrália. Angliába hazatérve csalódottan tapasztalta, hogy Banks még csak ki sem csomagolta küldeményét. Ekkor már nagyon beteg volt, de fáradhatatlanul dolgozott az Utazás a Terra Australisra című útleírásán. A könyv megjelenését követő napon, 1814. július 19-én halt meg Londonban, alig negyvenévesen.

Tíz évvel a halála után, 1824-ben az addig Új-Hollandia néven jelölt ismeretlen déli föld (terra australis incognita) hivatalosan is az általa javasolt Ausztrália nevet kapta. Az ötödik kontinensen nagy tisztelet övezi, első térképe Ausztrália minden könyvtárában hozzáférhető, több mint száz hely és intézmény viseli a nevét. Az első expedíciójában részt vevő Robert Brown botanikus az ő tiszteletére nevezte el Flindersiának a citrusfélék családjába tartozó 14 fafajtát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.