Nagy-Britannia

A yorkshire-i szoborpark az év múzeuma

A szabadtéri yorkshire-i szoborparkot választották az év múzeumának Nagy-Britanniában.

2014.07.12 21:30MTI
Forrás: Wikipedia

A wakefieldi Bretton Hall-kastély parkjában 1977-ben megnyitott szoborpark olyan művészek alkotásainak adott már otthont, mint Henry Moore, Joan Miró és Aj Vej-vej.

A park mellett fedett kiállítótereket is magában foglaló intézmény a zsűri szerint "valóban kiemelkedő múzeum, merész művészeti vízióval". Stephen Deuchar zsűrielnök, az idei szűkített listára szintén felkerülő londoni Tate Britain volt igazgatója szerint a yorkshire-i szoborpark "a művészet és a táj tökéletes ötvözete, amely a szerény kezdetek után az egyik legjobb kültéri múzeummá nőtte ki magát, ami csak elképzelhető".

A szoborpark alapító-vezetője, Peter Murray Sam Mendes angol rendezőtől vehette át a 100 ezer fontos (csaknem 40 millió forint) díjat. A londoni National Galleryben megrendezett díjátadón úgy fogalmazott: "minden erőnkkel megpróbáltunk valami olyat létrehozni, ami nemcsak ebben az országban, hanem Európában és azon túl is egyedi". A BBC-nek elmondta: a pénzből szeretnék folytatni a fiatal művészek támogatását és a parkhoz való szabad hozzáférés biztosítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.